Αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013 θα καταβληθούν τα τέλη υπέρ του Δημοσίου και των Δήμων από τα ιδιωτικά μεταλλεία, διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ.

Η είσπραξη των τελών αυτών θα προβλεφθεί για πρώτη φορά στην Ελληνική νομοθεσία, καθώς δεν προβλεπόταν στον Μεταλλευτικό Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το νόμο 4042/2012, τόσο η απόδοση ποσοστού στους οικείους Δήμους από τα εισπραττόμενα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων, όσο και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία, ισχύουν από 1/1/2013 και η είσπραξή τους θα γίνει αναδρομικά και απολογιστικά, αφού αφορούν δραστηριότητες που έγιναν κατά το προηγούμενο κάθε φορά έτος.

Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου συγκροτήθηκε Επιτροπή για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίσει το θέμα. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες της και αναμένεται να εκδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζει το ΥΠΕΚΑ, ενισχύονται περαιτέρω τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και ιδίως των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην καθιέρωση τελών από ιδιωτικά μεταλλεία, είναι η πρώτη φορά που συνδέεται άμεσα η επιτυχής εξόρυξη μεταλλευμάτων με την είσπραξη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων ποσών υπέρ του Δημοσίου, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων.