Ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης στη διάρκεια της περιόδου της κρίσης δεν ήταν ομοιόμορφος μεταξύ των επιμέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της TτΕ, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και ∆εκεµβρίου 2012 καταγράφηκε µείωση της τραπεζικής χρηµατοδότησης στους κλάδους των μεταφορών εκτός ναυτιλίας (-22,5%), των ορυχείων-λατομείων (-22,0%), του εμπορίου (-13,8%), των κατασκευών (-5,5%), της μεταποίησης (-5,0%), της βιομηχανίας (-4,9%) και της γεωργίας (-4,7%).

Αντίθετα, αύξηση της χρηματοδότησης παρατηρήθηκε στους κλάδους του ηλεκτρισμού, φωταερίου-ύδρευσης (52,5%), του τουρισμού (4,3%) και της ναυτιλίας (2,3%).

Δύο από τους τρεις κλάδους οικονομικής δραστηριότητας προς τους οποίους σημειώθηκε αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης, εν µέσω της γενικευμένης πιστωτικής συστολής, είναι προδήλως εξωστρεφείς (τουρισμός, ναυτιλία). Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι εξωστρεφείς είναι και ορισμένοι από τους κλάδους προς τους οποίους η τραπεζική χρηματοδότηση υποχώρησε σημαντικά (π.χ. τα ορυχεία-λατομεία και η μεταποίηση).

Από την άλλη πλευρά, το εμπόριο, η τραπεζική χρηματοδότηση προς το οποίο εμφάνισε σημαντική υποχώρηση, δεν συνδέεται µε σημαντική εξαγωγική (αλλά µάλλον µε εισαγωγική) δραστηριότητα, ιδίως στο μέτρο που αφορά τις λιανικές πωλήσεις. Κατά συνέπεια, η πιστωτική συστολή, η οποία πιθανότατα δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης αλλά συμβάλλει αφ’ εαυτής στην υποχώρηση της παραγωγής και των επενδύσεων, δεν φαίνεται να πλήττει δυσανάλογα περισσότερο κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι διακρίνονται από σχετικά υψηλό βαθμό εξωστρέφειας.