Πώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ

Το παρασκήνιο της εισόδου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:45
21/02/2013
Πώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ
36
loading

Κάποια γεγονότα στην ιστορία ενός κράτους σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Όσο, όμως, πιο μικρά και πιο αδύναμα τα κράτη, τόσο πιθανότερο είναι οι αποφάσεις για τα σημαντικότερα ζητήματα που τα αφορούν να επηρεαστούν ή και να ληφθούν από άλλα, μεγαλύτερα και ισχυρότερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», μια τέτοια, ιστορικής σημασίας απόφαση ήταν κι αυτή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, που, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν προέκυψε ανεπηρέαστα, αλλά ελήφθη κάτω από την ευρωπαϊκή πίεση στο πλαίσιο της υλοποίησης μυστικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Η μελέτη αποχαρακτηρισμένων απόρρητων εγγράφων της εποχής από τα παραπάνω κράτη και επιπλέον από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι στο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης τα ιδιοτελή συμφέροντα των ισχυρότερων κρατών επισκίασαν εξαρχής αυτά των υπολοίπων και ότι η δημιουργία του ενιαίου νομίσματος εξελίχθηκε σε μια πράξη συνδιαλλαγής, η οποία ελάχιστα έλαβε υπόψη την πραγματική οικονομική κατάσταση και τις ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης και προόδου των ευρωπαϊκών κρατών εντός μιας νομισματικής ένωσης.

Καταλύτης των εξελίξεων στάθηκε το αίτημα της Δυτικής Γερμανίας για επανένωσή της με την Ανατολική, κάτι που για πολλούς ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, και το γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν ήγειρε το «γερμανικό ερώτημα» που μετουσιώνονταν στο φόβο της δημιουργίας μιας Μεγάλης Γερμανίας στην καρδιά της Ευρώπης, η οποία θα είχε εθνικοσοσιαλιστή ταυτότητα, που σε συνδυασμό με το μέγεθος, την εμπορική, οικονομική και νομισματική της δύναμη θα της επέτρεπε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή υπερδύναμη.

Η Θάτσερ πίστευε ότι η Γερμανία βάδιζε προσεκτικά στο δρόμο ενός σχεδίου που θα τη βοηθούσε μέσα σε δύο δεκαετίες να γίνει μια διεθνής νομισματική υπερδύναμη και τότε θα προσπαθούσε να επιβάλει το δικό της οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο σε ολόκληρη την Ευρώπη, με απώτερο στόχο την πολιτική ενοποίησή της κάτω από την ηγεμονία της. «Στόχος της Γερμανίας είναι ένα διαρκώς υποτιμημένο μάρκο, που θα επιτευχθεί μέσω της σύνδεσής της σ’ ένα ενιαίο νόμισμα και θα της επιτρέπει να ξεφορτώνει προϊόντα σε όλους μας», αναφέρει η Θάτσερ σε απόρρητα έγγραφα.

Ωστόσο, μετά την εξαγορά, έναντι αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων μάρκων, της συγκατάθεσης Γκορμπατσόφ για την επανένωση της Γερμανίας και την απόφαση της Ουάσινγκτον να την επιτρέψει, προβάλλοντάς τη ως νίκη της Δημοκρατίας και του καπιταλισμού έναντι του καταρρέοντος κομμουνισμού, ο Μιτεράν αντελήφθη πως αυτή ήταν θέμα χρόνου.

Πόλεμος και νόμισμα

Σε έναν αποκαλυπτικό διάλογό του με τη Θάτσερ, ο Μιτεράν εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο πίστευε ότι θα έπρεπε Βρετανία και Γαλλία να κινηθούν: «Εφόσον κανένας από τους δύο (Βρετανία-Γαλλία) δεν πρόκειται να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, η λύση στον περιορισμό της δύναμής της θα μπορούσε να δοθεί μέσα από την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, και συγκεκριμένα μέσα από ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτή είναι μία πιθανή λύση στο «“γερμανικό ερώτημα”».

Για να προλάβει τις εξελίξεις, ο Μιτεράν πρότεινε στο Γερμανό καγκελάριο μια μυστική συμφωνία: Η Γαλλία θα στήριζε την προοπτική της επανένωσης και σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα προχωρούσε στην εγκατάλειψη του μάρκου και στην υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, με τη δέσμευση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η μόνη ελπίδα της Γερμανίας για επανένωση είναι να δεσμευτεί σε μια ισχυρή Ένωση», είπε ο Μιτεράν στον Κολ, απειλώντας ότι θα ασκούσε βέτο στην απόφαση της επανένωσης.

Μετά την αλλαγή στάσης και από τη Γαλλία, η Θάτσερ θεώρησε πως, εφόσον δεν μπορούσε να αποτρέψει το αναπόφευκτο, μια πιθανή λύση στο πρόβλημα θα ήταν η «διαπλάτυνση» της Ευρώπης, με την είσοδο όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών για να γίνει «κάτι πολύ πιο χαλαρό», προκειμένου η υπεροχή της Γερμανίας να εξισορροπηθεί. Αυτός ήταν ο λόγος που άλλαξε την πολιτική της ως προς την ένταξη πολλών χωρών στην ΕΕ και άνοιξε το θέμα της εισόδου κρατών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία- οι τέσσερις φτωχές χώρες, όπως αναφέρονται σε διάφορες εκθέσεις της εποχής- αλλά και κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ, βλέποντας στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη «διαπλάτυνση» με χώρες-αντίβαρα στη Γερμανία.

Ο Μιτεράν υποχώρησε τόσο ώστε να δεχτεί ταυτόχρονη εμβάθυνση και διαπλάτυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άσκησε πιέσεις στη Γερμανία προκειμένου να αποδεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στο ευρώ. Το μήνυμα αυτό της προοπτικής ένταξής τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στις «φτωχές χώρες» το 1989, την ώρα που γίνονταν οι μυστικές διαπραγματεύσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έστειλε το 1989 στην Ελλάδα το υπόμνημα Ballandour, θέτοντας το αίτημα της πλήρους νομισματικής ένωσης, και η Ελλάδα, με επιστολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Παναγιώτη Ρουμελιώτη απάντησε θετικά. Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση υιοθέτηση από την Τράπεζα της Ελλάδας της πολιτικής της «σκληρής δραχμής» το 1989, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη σύνδεση της δραχμής στο ECU, έτσι ώστε η υποτίμηση της δραχμής έναντι του ECU να είναι μικρότερη από το διαφορικό πληθωρισμό- δηλαδή την ταχύτητα που αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλάγματος και μετά το 1999 σε σχέση με τις χώρες στο ευρώ.

Η είσοδος στο ευρώ

Το 2001 η είσοδος στην Ευρωζώνη έγινε γεγονός και γιορτάστηκε πανηγυρικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε χρειαστεί, μεταξύ άλλων, να συμμαχήσει μυστικά ακόμη και με την Goldman Sachs προκειμένου να εξασφαλίσει την πραγμάτωσή της. Χρειάστηκαν, ωστόσο, μόλις δύο χρόνια για να φανεί ότι το ευρωπαϊκό όνειρο είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Το 2003 το ΔΝΤ σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση Σημίτη, ενημερώνοντάς την προφορικά και γραπτά ότι η απώλεια ανταγωνιστικότητας που είχε υποστεί η Ελλάδα από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ήταν δραματική και πως, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αντέξει στο ευρώ, απαιτούνταν άμεσα διαρθρωτικά μέτρα και ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας για να επιτευχθεί επείγουσα εσωτερική υποτίμηση.

Σε έκθεσή του τον Ιούνιο του 2003 το ΔΝΤ αποτύπωνε τη ραγδαία ανατίμηση της Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας της Ελλάδας, η οποία είχε απογειωθεί στα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 1997 και που είχαν οδηγήσει σε υποτίμηση της δραχμής κατά 14%. (…)

Χωρίς την επιλογή της υποτίμησης, ωστόσο, το καλοκαίρι του 2003 η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά άοπλη στη μάχη απέναντι σε ένα τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, του οποίου η θεαματική αυξητική τάση έμοιαζε ασταμάτητη. Την κατάσταση επιδείνωνε η ανατίμηση του ίδιου του ευρώ, το οποίο είχε πάρει την ανιούσα εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ενορχήστρωνε μια κρυφή διάσωση της γερμανικής οικονομίας, η οποία αντιμετώπιζε ταυτόχρονα τις συνέπειες της εσωτερικής τραπεζικής της κρίσης και της διεθνούς ύφεσης.

Έτσι, στα μέσα του 2003 η κυβέρνηση Σημίτη είχε ένα πολύ δυσάρεστο ραντεβού με την ιστορία, όταν, την ώρα που προετοιμαζόταν για τις εκλογές του 2004 και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πληροφορούνταν από το ΔΝΤ ότι, προκειμένου να μην αποτύχει το πείραμα της ένταξής της στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα χρειαζόταν εσωτερική υποτίμηση τουλάχιστον κατά 15%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο και αντίστοιχο σχεδόν με αυτό που σημειώθηκε μεταξύ 2010-2013 με την εφαρμογή του γνωστού προγράμματος ακραίας λιτότητας της τρόικας, προκαλώντας ασύλληπτη βλάβη στην οικονομία.

Μπροστά στον κίνδυνο δριμείας ύφεσης αν επιχειρούνταν εσωτερική υποτίμηση αλλά και αδυνατώντας να παραδεχτεί τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας εντός Ευρωζώνης, η κυβέρνηση Σημίτη επέλεξε να υποσχεθεί τη λήψη μέτρων για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τους εταίρους της στην ΕΕ, αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή τους, να σηματοδοτήσει τα ελλείμματα και να ενισχύσει την επέκταση της πίστωσης και την εσωτερική κατανάλωση, με την ελπίδα ότι η ανάπτυξη που θα επιτυγχάνονταν θα αποκαθιστούσε εν μέρει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar tsakman36

  Όταν έγινε η αλλαγή του νομίσματος peirame san χώρα όσα ευρώ μας αντιστοιχούσαν ,κατόπιν το υσοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ήταν αρνητικό σε μεγάλο βαθμό episeis οι "καταθέσεις σε ξένες χώρες αγκίζουν το πόσο τον 12 δις το χρόνο !αν πολαπλασιάσουμε αυτό με τα χρόνια που έχουμε μετανάστες στην ελλάδα φτάνει σχεδόν το σημερινό χρέος της χώρας !!! όσα λεφτά ήρθαν στην χώρα μέσω συναλαγματος από τους έλληνες του εξωτερικού όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν και δεν θα ανακτηθούν ποτέ !

 2. avatar meteoriths

  ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΨΟΚΕΦΑΛΟΣ

 3. avatar Kats

  Ευτυχώς που υπήρχε και ο Κώστας Σημίτης και μας έβαλε στο Ευρώ

  1. avatar laros

   Σκατς
   Ξεχασες τον "υμνο" για τους Ολυμπιαλους , τα ΙΜΙΑ , το χρηματιστηριο , τον χρησο της ΤτΕ που συνοδεψε ο παπαδημας , τα υποβρυχια , τους ΤΟΡ ΜΑʹ , την ζημενς , τον μαντελη τον τσουκατο , δεν συνεχιζω για θα πιασω πλον τον χωρο .

  2. avatar Tsouxtra

   Δεν μπορώ να φανταστώ παρά μόνο ένα πρόσωπο που θε έλεγε "ευτυχώς..." . Δάφνη εσύ είσαι ?

   1. avatar laros

    Τσουχτρα
    λες την αυτοκρατειρα οπως την ελεγε η ΜΑΛΒΙΝΑ φανταζομαι

   2. avatar Andreas

    Χαχαα Τσουχτρα εγραψες!!!!
    Κατς ελπιζω να κανεις ειρωνικο χιουμορ ε; Αγγλικο εννοω; Γιατι εμενα ας πουμε αν πριν επαιρνα 340000 δρχ παρα τον πληθωρισμο κλπ μπορουσα να ζησω, να παω διακοπεσ μερικες μερες με τα παιδια μου και εγγονια μου , να βαλω πετρελαιο να ζεσταθω να πληρωσω εισφορες και φορους κλπ.
    Απο την επομενη ομως το καρβελι ψωμι θυμαμαι (το θυμαμαι επειδη αυτα προσεχα παντα τις τιμες στα τροφιμα!) που ειχε τοτε παει 170 δρχ πηγε με τη μια 1,45 ευρω και εκει καταλαβα τι τρεχει!
    Μετα αρχιζαν οι τραπεζες να στελνουν καρτες ταχυδρομικα χωρις να τις ζητησω. Επρεπε εγραφαν μεσα να παω να βγαλω μια φορα λεφτα κι αμεσως ενεργοποιουνταν! ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΦΑΚΑ;
    Γι αυτο λεω για την σημερινη καταντια μπορει να φταιμε για πολλα, αλλα οσοι δεν πηραν ποτε δανεια καταναλωτικα , στεγαστικα κλπ δεν φταιμε και γι αυτο να μην μας βαζουν ολους στο ιδιο καζανι!

 4. avatar Κωστας Μ.

  Η Ελλάδα δεν μπήκε στο ευρώ , την έβαλαν οι Γερμανογάλλοι για δικούς τους λόγους.
  Η συντριβή της είναι αποτέλεσμα και του ευρώ .
  Και τώρα της λένε : σκάσε και κολύμπα...

 5. avatar giannis tzanidakis

  Καλά εχουμε πολιτικούς σα:ινια να αρχίσουμε να τους κάνουμε εξαγωγή.ειναι ο μοναδικός τρόπος να γλιτώσει η χώρα και ο λαός.

 6. avatar Tsouxtra

  Τι σημασία έχει το...."φρεσκάρισμα" της μνήμης αφού το τι "θυμόμασταν" φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές ? Δεν ..."απολαύσαμε" όλοι τον ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ Σημίτη να βγάζει τα ευρώπουλα απ' το ΑΤΜ ? Δεν φάγαμε τυροπιτούλα που απο τις 100 δραχμές πήγε στα 2 ευρώ ? Ε ? Ωραία δεν ήταν ? Δεν "απολαύσαμε" την ακριβή γκλαμουριά των Ολυμπιακών της Γιάννας και των λοιπών συγγενών ?
  Τώρα προς τι η...γκρίνια ?

  1. avatar epixirimatias

   ρεεε σου λεω ελα να σε προσλαβω λεμεεεεε ,και να σε εξωθω στην απεργια καθε τοσο . οχι οπως χτες που δεν εκανες τπτ

   1. avatar Tsouxtra

    Δεν έκανα τίποτα...άρα έκανα κάτι. Δύο αρνήσεις = μια κατάφαση.
    Όσον αφορά στην ....πρόσληψη, δεν έχω πτυχίο νομικής λέμε.....

    1. avatar epixirimatias

     χαχαχα ααα ρε τατλιιι ! δε θελω να προσλαβω τον φαηλο τον χασοδικη! , εσενα θελω να προσλαβω

     1. avatar Tsouxtra

      Ρε σε λέω δεν ξέρω γαλλικούλια, δεν είμαι...."υπάκουη".... Τέλος δεν θέλω να με προσλάβεις...Έχω δικό μου πάγκο στην λαϊκή !

     2. avatar epixirimatias

      φοβου τον μπαρμπαρουση και τον αγαπημενο του ...ροβερτο χαιδι ....μη δεχτεις κανα ξαφνικο ελεγχο ...καλα θα μαι και εγω εκει κοντα ...μη φοβασαι !

     3. avatar Tsouxtra

      Τώρα μάλιστα...δέσαμε !

     4. avatar epixirimatias

      μπεμπεκσιμ

     5. avatar Tsouxtra

      Καρφώνεσαι....

     6. avatar epixirimatias

      🙂 🙂

     7. avatar tsakman36

      τελικά είναι πάντα έτσι ,οι τσακωμοί σας τόσο καιρό στο σάιτ εξελίχτηκαν σε μια μεγάλη ....αγάπη ?

     8. avatar Tsouxtra

      ...ναι μεγάλη σαν την Αφρική ένα πράμα !

 7. avatar Κομμουνιστης

  απλα συγκλονιστικο αρθρο... ο ευρωδραχμης θα βγαλει τρελά γουστα

  1. avatar Gabriel

   @Κομμουνιστης
   Όταν μπει και σχολιάσει ο evrodraxmi, πες του πόσο θεωρείς ΕΣΥ οτί θα είναι η υποτίμηση της δραχμούλας σε μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ....
   Αν δεν κάνω λάθος είχες πει πως θα το 1 ευρώ θα ξεπεράσει τις 2000 δραχμούλες... Για τόσο μεγάλη υποτίμηση ούτε και οι πιο απαισιόδοξοι οικονομολόγοι δεν έχουν μιλήσει....
   Τέλοσπάντων για να μην το κουράζω το θέμα απλά θα ήθελα πολύ να δω τι θα σου πει τότε ο evrodraxmi...

   1. avatar Κομμουνιστης

    γκαμπριελ οτι θα γινονταν με τη δραχμη εγινε ΗΔΗ με το ευρω. το μοναδικο επιχειρημα σας και εντελως αστειο ειναι οτι αμα παμε τωρα δραχμη θα γινουν χειροτερα. και μετα απο 2 χρονια που θα έχουμε εξαθλιωθει και αλλο και καποιοι θα θεσουν ζητημα δραχμης παλι θα πειτε ε ναι αλλα αμα παμε τωρα θα ειναι χειροτερα. συγνωμη αυτο δεν ειναι επιχειρημα. Παλαιοτερα σου ειχα πει οτι δεν ειχα αποψη για το ζητημα. Τωρα οσο βλεπω προς τα που παει η κατασταση τι να πω. Η επιλογη της δραχμης δειχνει μονοδρομος. Παρε χαμπαρι Θʹαν και ειμαι σιγουρος οτι το ξερεις) οτι εσωτερικη υποτιμηση δε προκειται να γινει. Δεν υφισταται τετοιο πραγμα καν. Τα πραγματα συνεχως ακριβαινουν. μονο στις υπηρσιες εχει γινει υποτιμηση. Δηλαδη ο υδραυλικος για να σου αλλάξει βαλβιδα στο θερμοσφωνο τωρα ζηταει 20 ευρω ενω παλια ζηταγε 50... Στα καταναλωτικα αγαθα ομως στα τροφιμα στους φορους στην ενεργεια κτλπ καμια υποτιμηση δεν εχει γινει. Ισα ισα γινονται συνεχως ανατιμησεις. Το μνημονιο οδηγει με μαθηματικη ακριβει σε μια ελλαδα φτωχοκομειο. Αν δε το βλεπεις τι να σου πω αλλο. δεν εχω κατι αλλο να πω

    1. avatar Πολέμαρχος

     Μία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα έπρεπε να συνοδευτεί από μία σειρά πολιτικές, οι οποίες είναι αδύνατον να αναλυθούν με ένα ή δύο ή δέκα σχόλια σε ένα απλό ειδησεογραφικό site. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που λέτε. Κάνετε υποθέσεις χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα. Πάρα πολλές φορές έχω συμμετάσχει στον σχολιασμό ενός τέτοιου σεναρίου. Στην προκειμένη περίπτωση θα αρκεστώ μόνο στα εξής: Την μονομερή διαγραφή του χρέους την προβλέπει μία σειρά διατάξεων από το διεθνές δίκαιο και την ισοτιμία μετά από μία απομάκρυνση από την ΕΕ θα την καθόριζε το ίδιο το κράτος, από την στιγμή που δεν θα χρειάζονταν να υπακούει στις εντολές των κατακτητών. Από που και ως που τόσο μεγάλη υποτίμηση; Υποτίμηση έγινε το 1998 σύμφωνα με τους όρους παιχνιδιού της νομισματικής ένωσης. Ούτε εμπάργκο θα συνέφερε τους ξένους, αφού ένας μεγάλος όγκος προϊόντων διακινείται μέσω της Ελλάδος. Για την διατήρηση των εισαγωγών χρειάζεται συναλλαγματικό απόθεμα γιατί έτσι γίνονται οι αγοροπωλησίες μεταξύ κρατών και ιδιωτών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως το αποθεματικό στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι μόλις 3 με 5 δις. Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη πολιτική στο συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά το ήδη υπάρχον ποσό διακίνησης στην εγχώρια αγορά, το οποίο νομίζω είναι γύρω στα 25 δισ (δεν είμαι σίγουρος). Από την άλλη ας μας πουν οι υπέρμαχοι του ευρώ εάν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη μέσω των ξένων επενδύσεων γιατί απ' ότι φαίνεται για τις μέχρι υπάρχουσες μιλάμε για ξεπούλημα όπως των ορυχείων χρυσού στην Χαλκιδική από την Eldorado Gold και την Ελλάκτωρ του Μπόμπολα για μερικά ψωροεκατομμύρια!

    2. avatar Gabriel

     @Κομμουνιστης
     Άντε παμε πάλι από την αρχή...
     1ον) Και άλλες χώρες έχουν το ευρώ ως νόμισμα αλλά παρόλ'αυτά ΔΕΝ βρίσκονται στα χάλια που βρισκόμαστε εμέις...
     Άρα δεν φταίει ΜΟΝΟ το ευρω για αυτά τα χάλια... Τους λόγους στους έχω αναλύσει παλιότερα και βαριέμαι να τους ξαναγράφω...
     2ον) Η υποτίμηση που θα δεχτεί το νέο νόμισμα (ονόμασε το όπως γουστάρεις) θα γίνει σύμφωνα με τα ΤΩΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ της χώρας μας και προφανώς όχι με αυτά του 2002, όταν και μπήκαμε στην ευρωζώνη...
     Δηλαδή οι υποτιμήσεις των μισθών, των συντάξεων, της αξίας των σπιτιών κλπ κλπ θα γίνουν με βάση τα ΤΩΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ δηλαδή του 2013 και όχι με τους μισθούς, τις συντάξεις και τις αξίες των σπιτιών του υπήρχαν το 2002...
     Άρα τα πράγματα αυτονόητα θα γίνουν χειρότερα απ'οτι είναι σήμερα...
     3ον) Χρηματοπιστωτικός κανόνας που ισχύει τουλάχιστον τα τελευταία 2000 χρόνια... ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΥΠΩΝΕΙΣ, ΤΟΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα κάνει την χάρη στην Ελλάδα να την εξαιρέσει από αυτόν τον παγκόσμιο κανόνα. Και είναι αυτονόητο πως αν ξεκινήσει μία χώρα από το μηδεν αναγκασστικά θα χρειαστεί να τυπώσει πολλυυυυυυυυ χρήμα...
     4ον) Στον υδραυλικό 20 ευρώ δίνεις σήμερα με το ευρώ και το ίδιο ακριβώς ποσό θα δίνεις με την δραχμή. Δεν το αρνούμαι αυτό.
     Αλλά για πες μου κάτι... Τον υδραυλικό τον εισάγεις? Προφανώς όχι... Οπότε για πες μου τι τιμή θα έχει ένα αυτοκίνητο με το ευρώ και τι τιμή θα έχει με την δραχμή? Και μην μου πεις πως και τώρα δεν αγοράζουμε αυτοκίνητα γιατί έτσι ηθελημένα κοιτάς το δεντρο και χάνεις το δάσος. Στην θέση του αυτοκινήτου βάλε ένα πλυντήριο, μία τηλεόραση, ένα κινητό τηλέφωνο, έναν υπολογιστή κλπ κλπ κλπ...

     1. avatar Πολέμαρχος

      Η τύπωση νομίσματος αφορά τον πληθωρισμό, του οποίου βασικές παράμετροι αποτελούν οι μισθοί και οι τιμές των προϊόντων! Σε μία ελεγχόμενη οικονομία με ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα αυτό μπορεί κάλλιστα να ελεγχθεί!

     2. avatar Πολέμαρχος

      Η Ελλάδα είναι σε πιλοτικό στάδιο!

  2. avatar Tsouxtra

   Συγκλονιστικό ε ? Σε ποιόν ανήκουν τα "συγκλονιστικ¨" Επίκαιρα ?

   1. avatar Κομμουνιστης

    δε καταλαβαινω το σχολιο σου τσουχτρα. το αρθο μια πραγματικοτητα λεει. γεγονοτα απλα που εγιναν. τι σημασια εχει που λεγεται κατι οταν αυτο ειναι αληθεια?

    1. avatar Tsouxtra

     Δεν έχει λες σημασία όταν αυτή η αλήθεια έρχεται με ...καθυστέρηση ?

     1. avatar Κομμουνιστης

      καλλιο αργα παρα ποτε λεει ο λαος

     2. avatar Tsouxtra

      Φίλε πιστεύω στην πρόληψη και όχι στα κατόπιν εορτής.....
      Και όπως είπε κάποτε ο Φλωράκης....."δεν προκάμαμε".

 8. avatar jaz

  Τοτε ολοι πανηγυριζαμε αλλα ειχαμε ξεχασει οτι ζουμε σε μια χωρα ασυδοσιας και εκμεταλλευσης. Παραδειγμα? Ενα απλο κουλουρι 50 δρχ κι 'μαγικα' εγινε 50 λεπτα (150 δρχ)!

  1. avatar Κομμουνιστης

   Αυτο εγινε σε ολες σχεδον τις χωρες της ευρωπης απλα εδω ξεφυγε πολυ η κατασταση γιατι δεν ειχαμε σα λαος καταναλωτικο κινημα. Ο τυπας που σχεδιασε το ευρω μου διαφευγει το ονομα του το φωναζε απο την αρχη το 1 και 2 ευρω να γινουν και χαρτονομισματα ή αν ειναι δυνατον μονο σε χαρτονομισμα καθολου κερμα... Δεν εισακουστηκε δυστυχως

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει