Σύνταξη για 160.000 χωρίς όριο ηλικίας

Ευνοούνται ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:38
21/02/2013
Σύνταξη για 160.000 χωρίς όριο ηλικίας
5
loading

Πάνω από 160.000 ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αξιοποιώντας μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης κυμαίνονται ανάλογα με την περίπτωση από 20 έως 37, με μεγάλους κερδισμένους όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983.

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν χωρίς να επηρεάζονται από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Για παράδειγμα, στο Δημόσιο και στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία (φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) ισχύει για τους παλαιούς ασφαλισμένους η συνταξιοδότηση με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία αφορά όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως για να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 25 έτη ασφάλισης. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος μπορεί να παραμείνει στην εργασία του και να αποχωρήσει όταν πιάσει τα 35 έτη χωρίς να υπάρχει όριο ηλικίας.

Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες με τουλάχιστον τρία παιδιά, που εργάζονται στο Δημόσιο ή καλύπτονται από τα λεγόμενα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).

Σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Στο Δημόσιο, όπως αναφέρει το Έθνος, υπάρχει ακόμα μία διάταξη που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Η ρύθμιση αφορά γυναίκες έγγαμες και μητέρες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και μπορούν να αποχωρήσουν με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.

Αυστηρότερο είναι το πλαίσιο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, όπου λύση φαίνεται πως αποτελεί η συμπλήρωση 37ετίας (11.100 ημέρες).

Ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ υπάρχουν και περαιτέρω περιορισμοί.

Ειδικότερα στην περίπτωση του ΙΚΑ τα 37 έτη πρέπει να έχουν συμπληρωθεί σε φορέα μισθωτών. Αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ τα απαιτούμενα χρόνια πρέπει να έχουν διανυθεί σε ένα από τα τρία Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και το ΤΣΑ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar xaroula

  Μη χάσουν να βγού στην σύνταξή !

 2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΤΑ 11 .100 ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ 31 /12 /2010 , ΓΙΑ ΑΝΕΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ !!! ΜΕΤΑ ΠΑΠΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ , ΟΥΤΕ ΚΑΝ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ !! ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ "ΕΥΓΕΝΗ" ΤΑΜΕΙΑ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ !! ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΙ ΤΟΥ ΙΚΑ , [..] ΚΑΙ ΑΣΤΑ !

 3. avatar traxanoplagias

  Μαζί τα φάγατε,και τα τρώτε ακόμα ....

 4. avatar Dim Kent

  Ε βέβαια... δημόσιο, τράπεζες... ΠΑΝΤΑ ευνοημένοι. Οι του ιδιωτικού τομέα δεν πα να ψοφήσουν...

  1. avatar Aeriko

   Μη βάζεις όλο το Δημόσιο στο ντορβά. Μέριμνα όπως βλέπεις υπάρχει για το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει