Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε την ευρωζώνη και την Ε.Ε. να μην θέτουν ζήτημα «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην αξιολόγηση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει αυξημένη την πιθανότητα εκροών σε περίπτωση που συνεχιστεί η συζήτηση για την πιθανότητα «κουρέματος» καταθέσεων και φέρνει ως παράδειγμα τις αυξημένες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις τους προηγούμενους μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 201,2 οι καταθέσεις να μειωθούν κατά 18%, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να απευθυνθούν στο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Ο οίκος εκτιμά ότι οι πιθανότητες «κουρέματος» είναι περιορισμένες, αλλά προειδοποιεί πως, σε περίπτωση υλοποίησης του εν λόγω σεναρίου, θα το εκλάβει ως αλλαγή πολιτικής στην Ε.Ε. σε θέματα στήριξης των τραπεζών και αυτό θα έχει αρνητικές πιστοληπτικές συνέπειες για ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Λόγω της δημοσιοποίησης του θέματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπάρχει ο κίνδυνος εκροών καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες. Αν οι ευρωπαϊκές αρχές το προωθήσουν θα υπάρξουν ευρύτερες πιστωτικές αρνητικές συνέπειες για τις κυπριακές τράπεζες, αλλά και τις τράπεζες της Ευρωζώνης», προειδοποίησε ξεκάθαρα ο οίκος.