Στις εταιρείες της περιφέρειας της Ευρωζώνης που εκδίδουν ομόλογα υψηλής απόδοσης με επιτόκιο από 6% έως 8%, όταν η αντίστοιχης αξιολόγησης (junk) επιχειρήσεις στη Βόρεια Ευρώπη εκδίδουν ομόλογα με επιτόκιο 5% αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις περιπτώσεις της ΦΑΓΕ και του ΟΤΕ.

Για τον ΟΤΕ υπογραμμίζεται πως η εταιρεία, η οποία έχει κτυπηθεί από τη σοβαρή ύφεση στην Ελλάδα, πούλησε πενταετή ομόλογα 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,875%, κάτι που όπως σημειώνεται θεωρήθηκε από τους επενδυτές εκπληκτικά χαμηλό, δεδομένου ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από 10% για τη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Για τη ΦΑΓΕ σημειώνεται πως το Δεκέμβριο η ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων εξέδωσε ομόλογο 250 εκατ. δολαρίων με επιτόκιο κάτω του 10%.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων από τους διαχειριστές κεφαλαίων αποδεικνύεται επωφελής για δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Νότια Ευρώπη, που το 2012 ήταν αποκλεισμένες από τις αγορές.