Συναντήσεις με τις διοικήσεις των 36 μεγαλυτέρων Εφοριών της Αττικής θα έχει από σήμερα έως και την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει το φορολογικό μηχανισμό για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει τρόπους είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών που πλέον ξεπερνούν τα 56,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων οφειλές 13,2 δισ. ευρώ κατέστησαν υπερήμερες το 2012. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο 2013 δεν απεδόθησαν βεβαιωμένοι φόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου που εάν δεν καταβληθούν στο επόμενο τρίμηνο θα προστεθούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η αποστολή 2,3 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων, προς οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 3.000 ευρώ με τα οποία καλούνται να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των οφειλετών θα ακολουθήσει εξώδικη ειδοποίηση και εάν και αυτή αγνοηθεί τότε θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων όπως κατασχέσεις ακινήτων, εσόδων από ενοίκια, καταθέσεων, αλλά μισθών και συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει να τροποποιηθεί ο Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου αφ ενός το Δημόσιο να απαιτεί εγγυήσεις της προσωπικής περιουσίας για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, αφ ετέρου για να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές φυλακίσεως για τους μεγαλοοφειλέτες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.