Ξεκινούν την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου οι συναντήσεις στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ για τον περιορισμό περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων.

Η εξάλειψη των περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στην οικονομία. Μετριοπαθείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ υπολογίζουν το αρχικός όφελος από τον περιορισμό των διοικητικών επιβαρύνσεων στα 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχει επεξεργασθεί η τρόικα το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ, ήτοι σε 14 δισ. ευρώ, όταν κατά μέσο όρο σε άλλες χώρες τις Ευρώπης είναι στο 3,5%. Έρευνα του ΣΕΒ έχει καταδείξει πως οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δαπανούν στην Ελλάδα κάθε χρόνο το ποσό των 2 δισ. ευρώ και πλέον για να καλύψουν το διοικητικό κόστος συγκεκριμένων γραφειοκρατικών εμποδίων.

Μελέτες του ΟΟΣΑ υπολογίζουν την παραοικονομία στην Ελλάδα στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 70 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μόνο η φοροδιαφυγή αποστερεί από το κράτος 36 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η μη απόδοση ΦΠΑ συνεπάγεται ετησίως απώλεια εσόδων 7,7 δισ. ευρώ.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ θα εστιάσει στους εξής τομείς : Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ), Ισολογισμοί – Εταιρικό Δίκαιο, Εργασιακό Περιβάλλον Εργασιακές Σχέσεις, Ενέργεια, Αλιεία, Ασφάλεια Τροφίμων, Φαρμακευτική Νομοθεσία, Δημόσιες Συμβάσεις, Περιβάλλον, Γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός και στις Στατιστικές.