Σε 1,69 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών IDC, σημειώνοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση. Πτωτικά, θα κινηθεί και το 2013, για έκτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Το 2012 επέδρασαν αρνητικά στην εγχώρια αγορά Τεχνολογίας & Πληροφοριών (ΙΤ) οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η έλλειψη νέων, μεγάλων έργων πληροφορικής, όπως και η έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το υλισμικό (hardware) που σημείωσε μείωση 15,2% σε ετήσια βάση, λόγω των μειωμένων εσόδων από τις πωλήσεις Η/Υ, κινητών τηλεφώνων και εκτυπωτικών λύσεων.

Οι δαπάνες για λογισμικό (software) επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά, σημειώνοντας ετήσια μείωση 9,9% ενώ οι υπηρεσίες πληροφορικής αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές, με την πτώση να αγγίζει το 8,5% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στο 2013, η IDC προβλέπει πως θα είναι εξίσου δύσκολο για τους εγχώριους πωλητές (IT Vendors), τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι ανασταλτικοί παράγοντες του 2012 όπως τα μέτρα λιτότητας, η αύξηση της ανεργίας, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η έλλειψη ρευστότητας και το «πάγωμα» των πιστώσεων, παραμένουν και τη χρονιά που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, η IDC προβλέπει συνολική ετήσια μείωση της ελληνικής αγοράς πληροφορικής κατά 3,5% το 2013, σημειώνοντας πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, προβλέπεται μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συγχρόνως αναμένεται το 2013 να αποτελέσει το τελευταίο υφεσιακό έτος για την Ελλάδα και επομένως για την εγχώρια αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Σχετικά με τις τρεις βασικές κατηγορίες του κλάδου της Πληροφορικής, αναμένεται πως αυτή η σχετική βελτίωση το 2013 θα προκληθεί ως επί το πλείστον από τον κλάδο του υλισμικού (hardware) (αναμένεται ετήσια μείωση 2,8% κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στη μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις Η/Y και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και λόγω των θετικών προοπτικών στις αγορές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και δικτύων) και σε μικρότερο βαθμό από τους κλάδους του λογισμικού (software) και των υπηρεσιών πληροφορικής, στους οποίους αναμένεται ετήσια μείωση 6,4% και 3,8%, αντίστοιχα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.