Ενθαρρυντικά μηνύματα για την «ανάρρωση» των οικονομιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας έλαβε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Νεμάτ Σαφίκ, στη διάρκεια των επισκέψεων που πραγματοποίησε στις δύο χώρες.

Σε δήλωσή της, έπειτα από την ολοκλήρωση των επισκέψεών της στο Ζάγκρεμπ και το Σαράγεβο, η κ. Σαφίκ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως οι προοπτικές για την οικονομική «ανάρρωση» της περιοχής είναι ενθαρρυντικές.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για την Κροατία, η κ. Σαφίκ σημειώνει πως η συνέχιση της σταθερής και αξιόπιστης δημοσιονομικής εξυγίανσης και η υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, με προτεραιότητες την αγορά εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, θα «τοποθετήσουν την Κροατία σε ισχυρή θέση, ικανή να αξιοποιήσει στο έπακρο την επικείμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενη στην οικονομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η κ. Σαφίκ τονίζει ότι οι αρχές της χώρας εφαρμόζουν «υγιή οικονομική πολιτική» με τη στήριξη του ΔΝΤ. Προσθέτει δε ότι η έγκαιρη έγκριση των προϋπολογισμών (των δύο οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) για το 2013, που στοχεύουν στην περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών για την ουσιαστική στήριξη της οικονομίας.

Κατά την κ. Σαφίκ, η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανάπτυξης και θα δημιουργήσει ένα δυναμικό ιδιωτικό τομέα που θα μπορεί να παράσχει θέσεις εργασίας και να μειώσει την ανεργία, η οποία είναι σε ποσοστά «απαράδεκτα υψηλά, ιδίως μεταξύ των νέων».