Κατάλογο έντεκα σελίδων με αμερικανικές εισαγωγές ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς, στο πλαίσιο της διατλαντικής διαμάχης για τις ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών, έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά των Βρυξελλών.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τσάντες, τρακτέρ, φτυάρια και ψάρια.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και σχεδόν 15 χρόνια ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναφορικά με τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στην αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της Airbus. Αφού και οι δύο πλευρές έχουν κατά καιρούς κερδίσει μεμονωμένες μάχες, η κάθε μία ζητά τώρα από διαιτητή του ΠΟΕ να καθορίσει το επίπεδο των αντίμετρων που μπορούν να επιβληθούν εκατέρωθεν, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να στοχοποιηθεί επτασέλιδη λίστα προϊόντων της ΕΕ για την επιβολή δασμών, από μεγάλα αεροσκάφη έως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασιά, ως αντίποινα για το πλήγμα από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus, που εκτιμάται στα 11 δισ. δολάρια. Οι Βρυξέλλες απάντησαν με τη δική τους λίστα σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει αγροτικά προϊόντα από αποξηραμένα φρούτα έως κέτσαπ, ψάρια, καπνό, βαλίτσες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, τρακτέρ και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Η λίστα που δημοσιεύθηκε θα τεθεί τώρα προς διαβούλευση έως τις 31 Μαΐου και μπορεί στη συνέχεια να αναθεωρηθεί.

«Η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συζητήσεις με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι αυτές διεξάγονται χωρίς προϋποθέσεις και έχουν ως στόχο ένα δίκαιο αποτέλεσμα» ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαιτητές του ΠΟΕ πρέπει να ορίσουν ένα ποσό, αλλά η αμερικανική υπόθεση σε βάρος της Airbus είναι πιο προχωρημένη, με μια απόφαση να αναμένεται πιθανόν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Η υπόθεση της ΕΕ σε βάρος της Boeing θα μπορούσε να έρθει στις αρχές του 2020. Και οι δύο πλευρές έχουν πει ότι θα προτιμούσαν διακανονισμό που δεν θα οδηγήσει στην επιβολή δασμών.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημα εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις –η μία αφορά τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και η άλλη τη διευκόλυνση των εταιρειών να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα. Η Κομισιόν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα συζητήσει τους δασμούς ή τα εμπόδια στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, κάτι που τη θέτει σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον, η οποία θέλει τα αγροτικά προϊόντα να είναι μέρος των συνομιλιών.