Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις φορολογικού περιεχόμενου τις οποίες συντάσσει τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τις παρουσιάσει στην τρόικα μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να συντάξουν νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τον οποίο θα αποκρυσταλλώνονται όλες οι πρόσθετες παρεμβάσεις και θα συγκεντρώνονται σε ένα κείμενο όλες οι διάσπαρτες διατάξεις. Θα κωδικοποιούνται δε όλες οι φορολογικές διαδικασίες και θα προσδιορίζεται το πότε καθώς και το πως θα υποβάλλονται οι δηλώσεις (εισόδημα, Φ.Π.Α., ακίνητα).

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν στην κατάρτιση του νέου ποινολόγιου της Εφορίας το οποίο θα είναι πολύ αυστηρό και θα προβλέπει πως οι ποινές σε εγκλήματα μεγάλης φοροδιαφυγής θα έχουν μη ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ακόμη, σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία σχετική με την άμεση είσπραξη του Φ.Π.Α. (κάρτες, μείωση του ορίου πληρωμών με φυσικό χρήμα από τα 3.000 ευρώ στα 500 ή ακόμα και στα 300 ευρώ), αλλά και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα πρέπει να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.