Οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο κατάφεραν να αποφύγουν την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, δήλωσε πριν από λίγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους ηγέτες να μην ενισχύουν την αβεβαιότητα, με σχετικές πολιτικές.
Ερωτηθείσα για την Ελλάδα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στη χώρα μας, καθώς επίσης και ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει τη βοήθεια των εταίρων της, αν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και στην έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ και εστίασε στη σημαντική συμβολή των αποφάσεων του Eurogroup που δίνουν πρόσθετο χρόνο προσαρμογής στη χώρα.

Ενδεικτικά τόνισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν παρατείνει τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους, έχουν μειώσει τα επιτόκια των διμερών δανείων και έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα «παραδώσει» στους εταίρους της ότι έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει.

Ερωτηθείσα για το εάν έγιναν λάθη από την πλευρά του ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση την τελευταία διετία η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου τόνισε πως δεν θέλει να ξαναγράψει την ιστορία και να αναφερθεί στα λάθη κάποιων κατηγορώντας τους ή «δείχνοντας τους με το δάχτυλο», όπως χαρακτηριστικά είπε και σημείωσε πως για εκείνη μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον και η διασφάλιση ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.

Η ίδια εστίασε στην ανάγκη η Ελλάδα να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, στην δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά κυρίως στην καθολική αναμόρφωση της φορολογική διοίκηση της. «Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.