Πηγαίνοντας στο δικηγόρο ή στο συμβολαιογράφο από την 1η Ιουλίου, θα χρειαστεί να πληρώσετε τις υπηρεσίες τους πιο ακριβά, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ που τίθεται σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα πιο ακριβές γίνονται οι υπηρεσίες που παρέχουν οι καλλιτέχνες, οι δικαστικοί επιμελητές, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών από την 1η Ιουλίου:

• Με ΦΠΑ 11% θα επιβαρύνονται οι υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης που παρέχουν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

• Από το ΦΠΑ εξακολουθούν να απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από φυσικά πρόσωπα ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οδοντιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οδοντιατρεία, από ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

• Αντίθετα υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρούργους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες, με τη χρήση λέϊζερ ή με άλλες τεχνικές της ιατρικής επιστήμης, οι οποίες δεν αποσκοπούν στην θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας, αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής, υπάγονται στο φόρο με τον χαμηλό συντελεστή (11%).

• Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται οι υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών.

• Με ΦΠΑ 11% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης.