Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εξέλιξη που μπορεί να προάγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας, αν και χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην σημερινή απογευματινή εκδήλωση με τίτλο «Ο Ελληνισμός μετά τις Πρέσπες».

Την εκδήλωση οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα και την Κοινωνική Πρόοδο και πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΕΒΕΑ.

Ως ΕΒΕΑ, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, υποστηρίζουμε ξεκάθαρα την προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

«Η Ελλάδα είναι ήδη ένας από τους πέντε πρώτους επενδυτές στη γείτονα χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόσθεσε ότι ένα βασικό θέμα που απασχολεί την επιχειρηματική κοινότητα είναι αυτό των εμπορικών σημάτων, που φέρουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα, όσο και εκείνα της πΓΔΜ, που πλέον έχει μετονομαστεί επισήμως σε Βόρεια Μακεδονία.

«Εδώ θα πρέπει να επισημάνω, είπε ο κ. Μίχαλος, ότι τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με τον όρο ‘Μακεδονία’ και τα παράγωγα αυτού, είναι απολύτως προστατευμένα. Αλλά και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε αυτή τη διαδικασία, μπορούν σήμερα να το κάνουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Θεωρώ σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο ίδιος, ότι η ελληνική Πολιτεία αντιλαμβάνεται την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας. Αλλά και την ανάγκη να υπερασπιστεί τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του. Και κυρίως να παρέμβει δυναμικά σε περίπτωση παράνομης υιοθέτησης των συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα».

Αυτό που εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ως φορείς εκπροσώπησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, είπε ο ίδιος, είναι να αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες και να επισημαίνουμε τους κινδύνους.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με σοβαρότητα και σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, την προσπάθεια δικτύωσης των επιχειρηματικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και να στηρίζουμε, με αυτό τον τρόπο, τις προοπτικές εξωστρεφούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Η Ελλάδα, είχε και εξακολουθεί να έχει, σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, και πρόσθεσε ότι παρά την κρίση, παραμένει η χώρα των Βαλκανίων με το μεγαλύτερο ΑΕΠ. Παραμένει ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος, με καίρια στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και «αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλει και μπορεί να αξιοποιήσει σήμερα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και να κινητοποιήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι νέες τεχνολογίες κ.ά..

Και μπορεί να τα αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα, μέσα από τη διατήρηση σχέσεων συναντίληψης, αλλά και αμοιβαίου σεβασμού με τις γειτονικές της χώρες».

TAGS