H EKT αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το δανειστικό της επιτόκιο αυτήν τη βδομάδα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν στο εάν, λόγω της οικονομικής κρίσης κατά τις προσεχείς βδομάδες θα μειώσει κι άλλο το επιτόκιο αυτό.

Μια ευρεία πλειοψηφία των ερωτηθέντων φρονεί ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα διατηρήσει στο 0,75% την Πέμπτη το επιτόκιο αυτό. Εντούτοις, συναίνεση για τις αμέσως επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της δεν υφίσταται, πολλώ μάλλον αφού καταγράφονται διαφωνίες στους κόλπους του ίδιου του ΔΣ της EKT.

Μικρή πλειοψηφία εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει στο 0,75% το δανειστικό της επιτόκιο τις προσεχείς 90 μέρες. Μια απλή πλειοψηφία διαβλέπει μια μείωση 25 μονάδων βάσης περί τέλη Ιουνίου.

Υπάρχουν 2 «σχολές» θεωρητικής σκέψης: Η πρώτη λαμβάνει υπόψη τα ανεπαρκή οικονομικά αποτελέσματα το δ’ τρίμηνο του 2012 στην ευρωζώνη, που σηματοδοτούν επερχόμενη ύφεση. Τεκμαίρει ότι κατόπιν αυτού μείωση του δανειστικού επιτοκίου είναι αναγκαία, παρά το ότι με το επιτόκιο ήδη πολύ κοντά στο μηδέν, η πρακτική επίπτωση θα είναι αμελητέα.

Με δεδομένη την κρίση χρέους τα σημάδια για ταχεία ανάκαμψη είναι λιγοστά, στη 17μελή ευρωζώνη, με κάποιες μελέτες για τις επιχειρήσεις της να συνάγουν ότι το ναδίρ της ύφεσης έχει ξεπεραστεί.