Την άποψη ότι δεν υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Κίνας στις 9 Απριλίου, ωστόσο δεν υιοθετήθηκαν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

«Το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Κίνας είναι ασύμμετρο και οτιδήποτε είναι ασύμμετρο οδηγεί σε ανισορροπίες» δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Κίνα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους δημόσιους διαγωνισμούς που γίνονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ δεν συμβαίνει το αντίθετο.

«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι σταθερό πάνω σε κάτι που δεν έχει ισορροπία» επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ ΕΕ και Κίνας «μη δίκαιο».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια πρόταση για την ασφάλεια των δικτύων 5G ενόψει των διαγωνισμών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη και εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών όπως η HUAWEI.