Σε συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», η οποία προβλέπει την αναβολή των σκληρών περικοπών δαπανών κατά δύο μήνες, κατέληξαν σύμφωνα με το CNN ο Λευκός Οίκος και μέλη του Κογκρέσου.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε στο Καπιτώλιο για να συναντηθεί με ηγέτες των Δημοκρατικών, που πλειοψηφούν στη Γερουσία, και να τους ενημερώσει σχετικά με τη συμφωνία αυτή της τελευταίας στιγμής, η οποία αναμέναται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αφήσει να γίνει σαφές ότι υποστηρίζουν αυτήν τη συμβιβαστική προσωρινή δημοσιονομική συμφωνία.

Αν δεν υπάρξει αναβολή στις περικοπές των δαπανών, όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τομείς που εκτείνονται από τα κοινωνικά προγράμματα ως την άμυνα θα αντιμετωπίσουν μειώσεις 10% εντός του 2013, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα πλήγμα τουλάχιστον 110 δισεκ. δολαρίων για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία προβλέπει επίσης την λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια.