Τι αλλάζει στις εμπορικές συναλλαγές στα Σκόπια

Όσα ισχύουν για μετακινήσεις πολιτών, διακίνηση εγγράφων και οχήματα - Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:27
19/03/2019
Τι αλλάζει στις εμπορικές συναλλαγές στα Σκόπια
20
loading

Τους νέους κανόνες που θα ισχύουν στις εμπορικές συναλλαγές με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στις μετακινήσεις πολιτών και στη διακίνηση εγγράφων μετά τη συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Στην εγκύκλιο περιγράφονται τα ονόματα που θα χρησιμοποιούνται τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά την εξαγωγή, τα διακριτικά των φορτηγών αυτοκινήτων και τα αναγραφόμενα στα διαβατήρια των κατοίκων της γειτονικής χώρας που θα επισκέπτονται την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όταν χρησιμοποιείται το σύντομο όνομα αυτό πρέπει να είναι: «Βόρεια Μακεδονία».

Το νέο όνομα της γείτονος είναι για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς, erga omnes. Όλα τα έγγραφα που εκδίδει η γειτονική χώρα (ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά κλπ) με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να φέρουν το νέο όνομα και τις ορολογίες που αφορούν τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα με την εγκύκλιο Πιτσιλή ορίζονται τα εξής:

 • Σε όλα τα τελωνειακά παραστατικά που υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία είτε κατά την είσοδο στη χώρα είτε στα τελωνεία τελικού προορισμού, συμπληρώνεται ο κωδικός «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».
 • Οι τελωνειακές αρχές δεν θα ελέγχουν τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα μας. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία διεθνούς ομάδας ειδικών με σκοπό την επιδίωξη αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων σε βάθος τριετίας.
 • Μέχρι να εκδοθούν τα νέα διαβατήρια οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα θέτουν σφραγίδα επί των ταξιδιωτικών εγγράφων (υφιστάμενων και όσων εκδόθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο) με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
 • Οι κωδικοί για τις πινακίδες των οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ. Για τις ήδη υφιστάμενες πινακίδες με τους παλαιούς κωδικούς υπάρχει υποχρέωση αλλαγής εντός πενταετίας το αργότερο.
 • Όλα τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα (φορτωτικά έγγραφα, τιμολόγια, πιστοποιητικά/άδειες/εγκρίσεις κλπ) φέρουν το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα. Ως εκ τούτου εφιστούμε την προσοχή στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τα τελωνεία να φροντίσουν ώστε να τηρείται η ορθή ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα έγγραφα που αποστέλλουν οι προμηθευτές τους.
 • Σε περίπτωση εντοπισμού πιστοποιητικού με χρήση ονόματος μη αποδεκτού, το εν λόγω πιστοποιητικό θα απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους και θα πρέπει να εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, νέο πιστοποιητικό «εκδοθέν εκ των υστέρων».
 • Το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στις δηλώσεις των εγκεκριμένων εξαγωγέων για την καταγωγή, επί των τιμολογίων ή οποιουδήποτε εμπορικού εγγράφου.
 • Κατά τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα μας με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο οι υποβαλλόμενες διασαφήσεις εξαγωγής όσο και τα υποστηρικτικά σ΄αυτήν έγγραφα (τιμολόγια, φορτωτικές κλπ) υποχρεωτικά θα φέρουν ως χώρα προορισμού την κατά τα ανωτέρω παραδεκτή από τη χώρα μας ονομασία. Προς το σκοπό αυτό θα συμπληρώνεται ο κωδικός «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar tboni

  ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΛΑΟ? Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!!!

 2. avatar Προδότη Τσίπρα

  Θα πληρώσεις για τις προδοσίες σου

  1. avatar @ προδοτη

   Δεν ντρέπεστε ρε που μιλατε για προδοσιες
   εσεις που θελατε σκετο το Μακεδονια

 3. avatar “Είμαστε “Μακεδόνες”. Το “Βορειομακεδόνες” είναι λάθος” δηλώνει τώρα το σκοπιανό ΥΠΕΞ

  Άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί όπως “βορειομακεδονικός/ή/ό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ!

  Αναλυτικά, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δίνει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας:

  Ποιο είναι το σωστό όνομα της χώρας τώρα;
  Επίσημα τώρα είμαστε Μακεδονία της Βόρειας Μακεδονίας, αν και το σκέτο Βόρεια Μακεδονία είναι εντάξει! Προσέξτε όμως, δεν είμαστε Βορεινή Μακεδονία!

  Οπότε οι πολίτες είναι Βορειομακεδόνες τώρα;
  Οχι! Είναι βέβαια Μακεδόνες πολίτες και πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι απόλυτα σωστό να περιγράφονται απλά ως Μακεδόνες, χωρίς το επίθετο «Βόρεια»!
  Και στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε τον όρο Βορειομακεδόνας, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό!

 4. avatar “Είμαστε “Μακεδόνες”. Το “Βορειομακεδόνες” είναι λάθος” δηλώνει τώρα το σκοπιανό ΥΠΕΞ

  Αλλά σίγουρα η γλώσσα σας είναι βορειομακεδονική τώρα;
  Οχι. Είναι απλά μακεδονική, ακριβώς όπως ήταν πριν από τη συμφωνία με την Ελλάδα.

  Εχουν αλλάξει οι κώδικες της χώρας;
  Οχι. Παραμένουν MK και MKD.

  Θα γράψω ένα ρεπορτάζ για το φαγητό στη χώρα σας. Μπορώ να αναφέρομαι σε βορειομακεδονίτικη κουζίνα;
  Οχι. Οταν περιγράφουμε οτιδήποτε σχετίζεται με την εθνική ή πολιτιστική ταυτότητα, το επίθετο Μακεδονικός είναι σωστό, ενώ το βορειομακεδονικός είναι λάθος! Κάποια σωστά παραδείγματα είναι: μακεδονική κουλτούρα, μακεδονική ιστορία, μακεδονική λογοτεχνία, το μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικές εκκλησίες, μακεδονική εθνική ταυτότητα κ.ο.κ. Να έχετε στο νου σας ότι Μακεδονία και Μακεδόνες σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό στην Ελλάδα!

 5. avatar “Είμαστε “Μακεδόνες”. Το “Βορειομακεδόνες” είναι λάθος” δηλώνει τώρα το σκοπιανό ΥΠΕΞ

  Οπότε, αν γευματίσω με τον πρόεδρό σας, τι πρέπει να πω;
  Καλή ερώτηση! Θα είστε σωστός αν πείτε ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σας σέρβιρε ένα γεύμα γευστικών μακεδονικών σπεσιαλιτέ. Δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι γευματίσατε με τον Βορειομακεδόνα πρόεδρο.

  Αυτό είναι μπέρδεμα! Γιατί είναι πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αλλά όχι Βορειομακεδόνας πρόεδρος, ενώ το φαγητό σας είναι απλά μακεδονικό;
  Οτιδήποτε συνδέεται με την πολιτεία, την κυβέρνηση, την προεδρία, ιδιωτικές εταιρείες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος ή ενέργειες που χρηματοδοτούνται από το κράτος στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούν το επίθετο Βόρειος, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται αλλιώς, π.χ. για το φαγητό.

 6. avatar “Είμαστε “Μακεδόνες”. Το “Βορειομακεδόνες” είναι λάθος” δηλώνει τώρα το σκοπιανό ΥΠΕΞ

  Οπότε, η χώρα μας κυβερνάται από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, επικεφαλής του κράτους είναι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, με τις διεθνείς υποθέσεις ασχολείται το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κτλ. Για παράδειγμα «Το Τέτοβο είναι ένας δήμος στη Βόρεια Μακεδονία ότι είναι σύνηθες να ακούς ανθρώπους να μιλούν είτε μακεδονικά είτε αλβανικά”. Επίσης “Το Πανεπιστήμιο Κύριλλου και Μεθόδιου είναι το παλαιότερο στη Βόρεια Μακεδονία. Πήγα εκεί για να κάνω μια συνέντευξη για τη μακεδονική οικονομία”. Ξανά, προσέξτε, όχι βορειομακεδονική.
  Ναι, είναι σύνθετο, αλλά μας πήρε 27 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία!

  Ξέρει ο ΟΗΕ για όλα αυτά;
  Βεβαίως! Τους ενημερώσαμε επίσημα και ό,τι περιγράφουμε εδώ, τους έχει κατατεθεί.

 7. avatar The ministry said proper examples of the use of the word “Macedonia” would include

  Macedonian ethnic identity, Macedonian language, Macedonian culture, Macedonian territory, Macedonian people, Macedonian history, etc., noting that the adjective “North” should not be used in the aforementioned context!

  [...]

 8. avatar Στέλιος22001818

  Μα αφού ο Τσίπρας είπε ότι δεν τους δώσαμε μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα! Τι όχι? Δηλαδή πάλι μας κοροιδεψε μέσα στα μούτρα μας? Μα εμείς είμαστε ο σοφότερος λαός του κόσμου, και επιλέξαμε τον μεγάλο νταουλιέρη, δεν μπορεί να μας απογοήτευσε έτσι! Τι όχι πάλι? Και τι εννοείτε όταν μου λέτε να πάω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ? Αφού τον κατήργησε, τι μου λέτε σαχλαμάρες? Γι' αυτό και θα τον ξαναπσηφίσω, να φάει ψωμί ο γκοζμάκης! Τι είμαι εγώ, κανένας κολλημένος?

 9. avatar Adekastos mparas

  Όταν πρέπει να βάζεις αστερίσκους και επεξηγήσεις για να αναφερθείς σε ένα κράτος(γλώσσα, έθνος κλπ), καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Εγκληματικό αυτό που έγινε χωρίς να ερωτηθεί καν ο λαός.

 10. avatar Το επίθετο «Μακεδονικός/ή/ό» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.
 11. avatar Σωστό- μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία. Λάθος – «Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των “Βόρειας Μακεδονίας”, “Ν. Μακεδονικό “και” Βόρειο Μακεδονικό “, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».
 12. avatar οι κινέζοι

  δεν παραλαμβάνουν Ελληνικά προϊόντα που στο λογότυπό τους έχουν το τοπωνύμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει