Την κατιούσα έχουν πάρει τελευταία οι μετοχές της κινέζικης βιομηχανίας ποτοποιίας Kweichow Moutai Co Ltd. Και αυτό λόγω… ποτοαπαγόρευσης: η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματούχους της την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια συμποσίων και συναντήσεων.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής που προωθείται τελευταία από τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος Xi Jinping, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Οι μετοχές της εταιρείας Moutai, τα προϊόντα της οποίας απολαμβάνουν σταθερά την προτίμηση του κινεζικού στρατού, έχασαν πάνω από το 5% της αξίας τους, εξανεμίζοντας την άνοδο που είχαν συσσωρεύσει μέσα στο Δεκέμβριο.

Η απαγόρευση ωστόσο, δεν αφορά μόνο τα στελέχη του κόμματος αλλά και τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, απαγορεύοντας τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία πολυτελείας, ενώ τελούν σε υπηρεσία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Jinping στοχεύει στη μείωση των δαπανών και της εκτεταμένης σπατάλης που παρατηρείται κατά τη διοργάνωση πολυτελών επαγγελματικών συναντήσεων και τελετών στους ανώτατους κυβερνητικούς υπαλλήλους της χώρας.