Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ελήφθησαν υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί και φέτος ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ξεπεράσει το σκόπελο των ανατροπών που θα προκαλούσε στο φετινό ΕΝΦΙΑ η νέα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών φαίνεται να έχει αποφασίσει ο φόρος ακινήτων να υπολογιστεί φέτος με βάση τις τιμές ζώνης που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου. Δηλαδή ακόμα και στην περίπτωση που μέχρι το τέλος Ιουνίου οριστούν νέες αντικειμενικές αξίες αυτές δεν θα ληφθούν καθόλου υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019 αλλά ούτε και για τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους θα γίνονται με τις ισχύουσες τιμές ζώνης.

Η λύση αυτή εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία οδεύοντας προς τις κάλπες από τη μια δεν θέλει τα νοικοκυριά να λάβουν στα χέρια τους το καλοκαίρι εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με αυξημένα ποσά λόγω των νέων τιμών ζώνης και από την άλλη θέλει να προβάλει τη μείωση έως και 30% του φετινού φόρου ακινήτων για τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προβεί φέτος, σε νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών για να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες ενώ η εξίσωση των δυο τιμών θα γίνει το 2020. Για τη φετινή  αναπροσαρμογή δεν αναμένεται να  γίνει νέα εκτίμηση των τιμών αγοράς, αλλά η αναθεώρηση θα γίνει επί των τιμών που έχουν προσδιορίσει από πέρυσι οι ανεξάρτητοι ιδιώτες εκτιμητές, τους οποίους όρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων και τα μισθωτήρια συμβόλαια.. Πάνω στις τιμές αυτές θα γίνουν οι προσαρμογές και θα προκύψουν οι νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Συγχρόνως φέτος, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος 10 % μεσοσταθμικά,  με την ετήσια ελάφρυνση για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κυρίως μικρή ακίνητη περιουσία να φθάνει τα  260 εκατ. ευρώ. Για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει και το 2019 η εξαίρεση από τη διαδικασία υπολογισμού συμπληρωματικού φόρου.

Στα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ τα οποία είναι πιθανόν να έρθουν στο τέλος Ιουλίου:

  • Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία η συνολική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ θα δουν τον λογαριασμό του φόρου να είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με το ποσό του πλήρωσαν το 2018. Στη περιουσιακή αυτή ζώνη υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι και θα έχουν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις φόρου.
  • Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, τότε  για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 7 λεπτά του ευρώ για κάθε 100 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
  • Το ίδιο λογαριασμό για την ακίνητη περιουσία τους θα λάβουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  • Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στην έκπτωση 50% και την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και τα άτομα με αναπηρία.