Την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ρυθμό ανάκαμψης των εξαγωγών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, τα στοιχεία της Eurostat ταυτίζονται με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο ΣΕΒΕ σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, με εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές προς ΑΕΠ) σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς ακόμη και οικονομίες με παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία, εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα.

Αναλυτικότερα, επικαλούμενος τα στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά μόλις 3%, σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16,3% για το σύνολο της ΕΕ και 15,3% για την ευρωζώνη.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών στο ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται για την Ελλάδα σε μόλις 6,3%. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ-27, που παρουσιάζουν εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές/ ΑΕΠ) σε μονοψήφιο ποσοστό. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% του ΑΕΠ για την Ιταλία, 20,9% για την Πορτογαλία και 17,1% για την Ισπανία.