Επιβάλλεται φόρος στο τονάζ των πλοίων

Απαλλαγή των εφοπλιστικών επιχειρήσεων από φόρο εισοδήματος και κληρονομιών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:51
14/12/2012
Επιβάλλεται φόρος στο τονάζ των πλοίων
4
loading

Την απαλλαγή από κάθε φόρο εισοδήματος και φόρο κληρονομιών των εφοπλιστικών επιχειρήσεων και των εταιρειών συμμετοχών τους προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει φόρο στο τονάζ των πλοίων για την είσπραξη περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις ου νομοσχεδίου απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιών οι μεταβιβάσεις πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους πλοία υπό ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 1.500 κόρων ολικής χωρητικότητας καθώς και των μετοχών ή μεριδίων εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding companies) που κατέχουν άμεσα ή μέσω ενδιάμεσων εταιρειών χαρτοφυλακίου τις μετοχές ή τα μερίδια των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών.

Ακόμη, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση το εισόδημα που αποκτάται από εταίρους ή μετόχους εταιρειών χαρτοφυλακίου, οι οποίες έχουν αποκλειστικά, άμεσα ή έμμεσα, μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία, εφόσον οι πλοιοκτήτριες εταιρείες είναι συμβεβλημένες με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ή η εκμετάλλευση ή διαχείριση των πλοίων τους γίνεται από ημεδαπή ή αλλοδαπή επιχείρηση εγκατεστημένη στην Ελλάδα.

Το ότι οι εταιρείες holding κατέχουν αποκλειστικά μετοχές πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία θα αποδεικνύεται είτε με την προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών της αρμόδιας δημόσιας αρχής της καταστατικής έδρας των εταιρειών, στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται η επωνυμία κάθε πλοιοκτήτριας εταιρείας, στην οποία μετέχουν οι εταιρείες, όπως και το όνομα και τα λοιπά στοιχεία ταυτότητας των πλοίων που ανήκουν σε κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία, είτε με την προσκόμιση πιστοποιητικών από τα οποία να προκύπτει ότι οι εταιρείες holding είναι σε ισχύ.

Ειδικά οι συμβεβλημένες με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο πλοιοκτήτριες εταιρείες πλοίων με ξένη σημαία υποχρεούνται να προσκομίζουν και πιστοποιητικό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, από το οποίο να αποδεικνύεται ότι τα ως άνω πλοία τους είναι συμβεβλημένα με αυτό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Papy Poy

  Θεωρητικά ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλά συστήματα. Άλλα όταν αυτά τα οικονομικά συστήματα εφαρμόζονται από "αδιάφθορους", βλέπουμε την κατάρρευσή τους! Τη κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού τη ζήσαμε, τώρα μπροστά μας ξεπροβάλει η κατάρρευση του υπαρκτού καπιταλισμού! Το σωστό "πάντρεμα" των δύο συστημάτων ίσως φέρει την ευημερία στη χώρα μας! Υ.Γ: Για να αποσαφηνίσω ούτε αποκρατικοποίηση βασικών(όπως θέλει το ερμηνεύει κάποιος) κοινωνικών αγαθών & υπηρεσιών, αλλά ούτε "βόλεμα" μέσα στις δημόσιες δομές του κράτους!

 2. avatar Dimitris Nasios

  Έτσι να ψηφίζετε νδ ΠΑΣΟΚ και όλους τους γνωστούς η να μην ψηφίσετε καθόλου. Τέτοια θα γίνονται συνέχεια...ψηφιστε ρεεεεεεεεεε

 3. avatar KR

  "απαλλαγή από κάθε φόρο εισοδήματος και φόρο κληρονομιών". Αυτή είναι η αναδιοργάνωση της οικονομίας, ε; Αυτές είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εξαγγέλονται;

 4. avatar Τάσος

  ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει