«Είμαι βέβαιος ότι κατά 99,9% θα υπάρξει μια συμφωνία», διαβεβαίωσε αργά το βράδυ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, μετά την ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το θέμα της εποπτείας των τραπεζών.

Πάντως, σε περίπτωση όπου οι υπουργοί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία είναι ορατός ο κίνδυνος το θέμα να πάρει χρόνο στις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που υποτίθεται ότι πρέπει να αφιερωθεί στις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, για την εμβάθυνση της Ένωσης των Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων.

Αλλά «όλοι συμφωνούν ότι δεν θα είχε νόημα να παραπεμφθεί το θέμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Η δημιουργία μιας κοινής εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την υποστήριξη των εθνικών εποπτικών αρχών, είναι το πρώτο βήμα της τραπεζικής ένωσης μιας διαδικασίας επιθυμητής από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω κρίσεις στην Ευρώπη.