Τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία.

«Ανακοινώθηκαν σημαντικά μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, αναφέρομαι κυρίως στην προετοιμασία του εδάφους για την επαναγορά του ιδιωτικού χρέους», δήλωσε ο Γκουρία από το Παρίσι στη διάρκεια της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν «να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών» της Ελλάδας, κυρίως αν συνοδεύονται από «μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης».

Ως «ενδιαφέρον στοιχείο» της συμφωνίας χαρακτήρισε ο Γκουρία τη μείωση των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι «προβλέπει την παροχή περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου» των δανείων.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμφωνία για την «απόδοση στην Ελλάδα των κερδών που θα αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επαναγορά του ελληνικού χρέους».