Πότε η Εφορία μπαίνει στα σπίτια μας

Με εντολή Εισαγγελέα η είσοδος στην κατοικία των ελεγχόμενων φορολογούμενων – Με παρουσία δικαστικού λειτουργού η διενέργεια του ελέγχου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:51
07/02/2019
Πότε η Εφορία μπαίνει στα σπίτια μας
12
loading

Ελέγχους όχι μόνο στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και στα σπίτια των φορολογούμενων που βρίσκονται σε ελεγκτικό κλοιό έχουν το δικαίωμα να διενεργούν οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Η επίσκεψη των ελεγκτών στην κατοικία των ελεγχόμενων αν και δεν είναι η συνηθισμένη πρακτική αποτελεί το έσχατο μέτρο για τον εντοπισμό υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η διαδικασία των φορολογικών ελέγχων είτε στην κατοικία των φορολογουμένων είτε στην εγκατάσταση της επιχείρηση, η διάρκεια και το είδος του ελέγχου αλλά και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η συνδρομή της Αστυνομίας ή του Εισαγγελέα αναλύεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα  για να επισκεφθούν οι εφοριακοί την επαγγελματική έδρα ή την κατοικία του ελεγχόμενου θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:

1. Οι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν το φορολογικό έλεγχο πρέπει να έχουν έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

- τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,

- το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου ή των υπαλλήλων, στους οποίους έχει ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος,

-  το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου, αν αυτός έχει αποδοθεί στον φορολογούμενο,

-  τη φορολογική περίοδο ή υπόθεση και το είδος φορολογίας που αφορά ο φορολογικός έλεγχος,

- τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, και

- το χαρακτηρισμό «πλήρης» ή «μερικός» έλεγχος, κατά περίπτωση.

Η εντολή διενέργειας φορολογικού ελέγχου δεν δημοσιεύεται.

2. Ο ελεγκτής υπάλληλος πρέπει να επιδεικνύει το δελτίο ταυτότητάς του και την εντολή φορολογικού ελέγχου πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.

3. Ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης και μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου.

4. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα και ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

5.  Ο αρμόδιος υπάλληλος της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί, οποτεδήποτε, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου και τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να παρέχουν αυτή τη συνδρομή, κατά το χρόνο και στον τόπο που ζητείται.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Jonny Walker

  Λέω να παγιδεύσω το σπίτι μου με εκρηκτικά και την ώρα που θα μπουν μέσα.... καβούμ. Δύο τρείς να το κάνουν, ποιός θα θέλει να μπει μέσα μετά. Το σπίτι μου το κάστρο μου και θα το υπερασπίσω μέχρι τελικής πτώσεως των εφοριακών...... χα χα χα

 2. avatar ryju

  δηλαδή άμα μπουκάρουν την ώρα που [...], θα φορολογήσουν και το [...]?

 3. avatar Greytemples

  Καπως ετσι γινοταν στην φεουδαρχια του μεσαιωνα, στην τουρκοκρατια, στην κατοχη... Ως ποτε θα τους ανεχομαστε?

 4. avatar Gkortsos

  Και τι θα ελενχει ρε παιδια?Ποσο λεφτα εχω στο πορτοφολι και ποσους υπολογιστες εχω στο σπιτι??

  1. avatar Χαχαχαχα

   Προφανώς θα ελέγχει αν το επίπεδο διαβιωσης συμβαδίζει με αυτά που δηλώνεις στην εφορία.

 5. avatar αβγδ

  Σωστό το μέτρο αν εφαρμοστεί ευσεινήδητα, που μάλλον όχι
  γιατί είναι προεκλογικό πυροτέχνημα για την πλέμπα.

  1. avatar Μστ

   Δεν είναι καθόλου προεκλογικό πυροτέχνημα....βασικά είναι ο περισσότερο δίκαιος τρόπος για να κάνει το κράτος κούρεμα καταθέσεων μελλοντικά...όποιος δε δηλώσει στο περιουσιολόγιο τη (μαύρη)περιουσία που κρύβει μέσα στο σπίτι, θα κατάσχεται...και όποιος καταθέσει τα μαύρα λεφτά του στη τράπεζα θα φορολογηθεί για αδικαιολόγητη περιουσία...άντε μετά να γλυτώσεις από την "τσιμπίδα" της εφορίας.!!

 6. avatar Μστ

  Μόλις υλοποιηθεί το περιουσιολόγιο, οι επισκέψεις της εφορίας στα σπίτια θα αφορά πάρα πολλούς φορολογούμενους...οπότε όποιος δε δηλώσει την περιουσία του (που δε δικαιολογείται), απλά θα κατάσχεται.!!

  1. avatar Ευπατριδης

   Heil Stalin! Βγάλε εσύ κανένα εισητήριο για Β. Κορέα,από τώρα ,γιατί μετά δεν θα βρίσκεις...

  2. avatar ο καψωχας ….ο ραγκουσης….

   θα σας παρει και τα σωβρακα.......θα φορολογησει και τον αερα....τη θαλλασσα.......τον καπνο στα τζακια.......το περπατημα στ δρομο.......

  3. avatar Συνέχισε τον ύπνο σου.

   Στα χαρτιά θα είναι έτσι όπως το λες.Στο ελλάντα τίποτε δεν εφαρμόζεται
   όπως πρέπει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει