Την ώρα που η ευρωζώνη πέφτει σε βαθιά ύφεση, πολύ χειρότερη από τις αρχές του 2009, οι έρευνες που μεταδίδει το οικονομικό δίκτυο CNBC δείχνουν ότι βελτιώνονται τα νέα από τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, την ώρα που πολύ θετική είναι η εικόνα και από την αμερικανική παραγωγή.

Με τις δύο οικονομίες να επιταχύνουν, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι το «βαρίδι» της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ξαναμπήκε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ το επόμενο τρίμηνο δεν αναμένεται να είναι καλύτερο.

Φωτεινό σημάδι στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι τα δεδομένα της παραγωγής, όμως η εικόνα των επιμέρους τομέων είναι ανησυχητική, ειδικά σε ό,τι αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των ξενοδοχείων, αλλά και των εστιατορίων – πολύ σημαντικών δηλαδή τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τη Γερμανία όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε το Νοέμβριο για έβδομο συνεχή μήνα, ενώ και η εικόνα από τη Γαλλία δε δείχνει καλή…

Την ίδια ώρα, βαριά μέτρα λιτότητας παίρνουν οι περιφερειακές οικονομίας της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση και δημιουργούν έντονες κοινωνικές αναταράξεις.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί, η δυσκολία ανεύρεσης λύσης για την Ελλάδα, μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Όπως τονίζει, λοιπόν, το CNBC, η παγκόσμια ανάπτυξη του 2013 θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από την ικανότητα της Κίνας να ξεπεράσει την απογοητευτική στροφή που πήρε το 2012.