H πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αφορά την ρήτρα επιβολής ποινών αν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι, και επί της ουσίας θέτει τη χώρα υπό μεγαλύτερη επιτήρηση.

Οι ρήτρες που ορίζει θέτουν υπό συνεχή έλεγχο υπουργεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ που, αν παρουσιάσουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό τους, αυτόματα ενεργοποιείται μηχανισμός περικοπών και διορθωτικών κινήσεων που σημαίνει νέες απολύσεις και νέα μέτρα.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, περιλαμβάνει στα πλαίσια αυτά και τον ορισμό Επιτρόπων (Επόπτης οικονομικών υπηρεσιών ονομάζεται) σε κάθε υπουργείο.

Προβλέπεται η ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας στους ΟΤΑ, το οποίο σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους άνω του 10%, επιβάλλει αύξηση των φόρων στους πολίτες, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής ΤΑΠ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, περιορισμό δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Στις ΔΕΚΟ, σε περίπτωση αρνητικών αποκλίσεων σε ποσοστό άνω του 10%, μειώνεται ισόποσα ο προϋπολογισμός, περικόπτονται οι επιχορηγήσεις, ενώ αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Αν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του φορέα λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μηνός.

Δείτε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως