Οι 29 μεγαλύτερες τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία έχουν ανακοινώσει την περικοπή 160.000 θέσεων εργασίας από τις αρχές του 2011, ενώ αρκετοί από τους απολυμένους θα εγκαταλείψουν οριστικά τον συρρικνωμένο τομέα, αφού αναμένονται περισσότερες απολύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ανακοινώσεις των 29 τραπεζών, που επικαλείται το πρακτορείο, οι απολύσεις ήταν πολύ περισσότερες στην Ευρώπη απ’ ό,τι στην Ασία ή τις ΗΠΑ. Ο αριθμός για τις απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί πιθανότατα μία συντηρητική εκτίμηση, καθώς και μικρότερες τράπεζες μειώνουν το προσωπικό τους ή κλείνουν καταστήματα, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν ανακοινώνουν πάντα τους στόχους τους για απολύσεις.

Πολλά καλοπληρωμένα στελέχη στις επενδυτικές τράπεζες επωμίζονται περισσότερο το κόστος των περικοπών, αφού μειώνονται τα έσοδα από τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τις αγοραπωλησίες μετοχών, όπου οι μικροί όγκοι και τα ισχνά περιθώρια κέρδους πιέζουν τις τράπεζες.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του περασμένου έτους προστίθενται σε αντίστοιχες περικοπές που γίνονταν από το 2009. Από τις 29 τράπεζες, πάνω από 83.700 θέσεις χάθηκαν από το 2009, καθώς υπήρξαν 167.200 απολύσεις και μόνο 83.500 νέες θέσεις εργασίας. Πιεσμένες από τις νέες ρυθμίσεις που αναγκάζουν τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια στις επενδυτικές δραστηριότητές τους, τα πιστωτικά ιδρύματα πιθανότατα θα συρρικνώσουν περαιτέρω τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής, καθώς αναθεωρούν τα μοντέλα τους προκειμένου να επιβιώσουν.