Λίγα περιθώρια ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον, σύμφωνα με τον οποίο η είσοδος της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 φαίνεται αναπόφευκτη.

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Markit, που έδειξαν ότι ο PMI δραστηριοτήτων υποχώρησε στο 46,1 τον Σεπτεμβριο από 46,3 που ήταν τον Αύγουστο. Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 46,1 μονάδες από 47,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Markit, σημαντική πηγή ανησυχίας αποτελεί η επιταχυνόμενη υποχώρηση του σύνθετου δείκτη PMI στην Γαλλία (43,2 μονάδες), όπου η μηνιαία πτώση ήταν από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της, και την Ισπανία (41,2 μονάδες).

«Οι προοπτικές δεν διαφαίνονται καλές, λόγω της μείωσης του κόστους και της αύξησης των απολύσεων. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης στη Γερμανία, οι ελπίδες για μία αισιόδοξη θεώρηση, ότι η μείωση της δραστηριότητας έπιασε πάτο, μετριάζονται από τους απότομους ρυθμούς συρρίκνωσης στη Γαλλία και την Ισπανία καθώς και τη συνεχιζόμενη μεγάλη κάμψη στην Ιταλία».