Μείωση μισθών της τάξεως του 18% προβλέπει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Εργοληπτικές και Κατασκευαστικές Τεχνικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας που υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων (ΟΣΕΤΕΕ) του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ) και της Πανελλαδικής Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Ωστόσο, κατοχυρώνει, μεταξύ των άλλων, τον 13ο και τον 14ο μισθό ενώ περιλαμβάνει όλα τα επιδόματα, τα τεχνικά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης, για τους τεχνικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, οι νεοεισερχόμενοι δεν προσλαμβάνονται με βάση τα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ μετά τη μείωση του περασμένου Φεβρουαρίου (650 ή 550 ευρώ μεικτά τον μήνα), αλλά με αυτά της Εθνικής Κλαδικής που είναι π.χ για τον διπλωματούχο μηχανικό τα 1.200 ευρώ.

Στα μισθολογικά κλιμάκια εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως του αν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Τέλος, οι ειδικότητες των αποφοίτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Περιβαλλοντολόγων ΑΕΙ που εργάζονται στον κλάδο, εντάσσονται σε ειδικό μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνουν το 88% της αμοιβής των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Η σύμβαση κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας την 1η Οκτωβρίου και ισχύει από τις 08/07/2012 έως τις 31/12/2013.