Φοροεπιδρομή επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2014, ενώ εν μέσω αντιδράσεων για το ενδεχόμενο δυσανάλογης επιβάρυνσης των μισθωτών που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, το υπουργείο Οικονομικών υπαναχώρησε από τις αρχικές του σκέψεις για εξίσωσή τους με το καθεστώς των επιχειρήσεων.

Το φορολογικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα επιφέρει δημοσιονομικά οφέλη το 2014, θα συζητηθεί σε λίγη ώρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι ο ενιαίος (flat tax rate) εταιρικός συντελεστή με τον οποίο θα φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ θα ανέρχεται στο 35%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση με συντελεστή 35%, ενώ θα αυξηθεί και η παρακράτηση φόρου από το 20% στο 25%.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ και ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 35% από το 45%. Τα κλιμάκια από οκτώ μειώνονται σε τέσσερα.