Ως τη μεγαλύτερη ανησυχία των αγορών χαρακτηρίζει στην τρέχουσα συγκυρία την έλλειψη πολιτικής βούλησης των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών της Nomura, Μπομπ Γιανγιουά.

Σύμφωνα με έκθεση που υπογράφει ο ίδιος, μια ακόμη πηγή ανησυχίας είναι η μεγαλύτερη του αναμενομένου επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους.

Εξάλλου, σαφής είναι η θέση του αναλυτή της Nomura: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιχειρούν τη μεγαλύτερη εσφαλμένη ανακατανομή κεφαλαίου που έχει ποτέ δει η ανθρωπότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρόσφατη έκθεσή της, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, η Nomura προέβλεψε το χρηματοδοτικό κενό ύψους 43 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μεγαλύτερη από το στόχο για 120% για την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια πρόβλεψης του τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.