Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα εκτελεστεί εντός των στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα και ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι πρόβλεψης για 1% του ΑΕΠ, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα σε ονομαστικούς όρους αλλά όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως η χώρα έχει πετύχει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σημείωσε ότι μετά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα καταστεί διεθνώς μια εκ των χωρών με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ακόμη, υπογράμμισε πως έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί αθροιστικά κατά 25%.

Ο υπουργός τόνισε πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2010 και ότι η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο υπουργός είπε πως την τελευταία διετία έχει υπάρξει μικρή πρόοδος τόσο στον τομέα της φοροδιαφυγής, όσο και της απελευθέρωσης της αγοράς τομείς στους οποίους εστιάζει πλέον η κυβέρνηση.