Τηλεφωνική επικοινωνία με εκπροσώπους της τρόικας για να καθορισθεί το πρόγραμμα των επαφών και η άφιξή τους στην Κύπρο για τις διαπραγματεύσεις, θα έχει το απόγευμα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο η γενική λογίστρια με επιστολή της προειδοποιούσε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανέφερε ότι τουλάχιστον έως τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών.

«Έχουμε», είπε, όλους τους μηχανισμούς για να μην βρεθεί το κράτος εκτεθειμένο». Τόνισε, επίσης, ότι ενδεχομένως στην επιστολή να μην έχουν ληφθεί υπόψη οι ανανεώσεις των βραχυπρόθεσμων δανείων ή η εξόφλησή τους με άλλα δάνεια.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι το υπουργείο του έχει ετοιμάσει αρκετές και εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Βασικότερη επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αποκλειστεί η οριζόντια αποκοπή μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων και γι’ αυτό το λόγο επεξεργάζεται πρόταση κλιμακωτών αποκοπών και δίχτυ προστασίας για χαμηλά αμειβύμενους.

Ετοιμάζεται επίσης εναλλακτική πρόταση για να μην καταργηθεί ο 13ος μισθός, καθώς και για αναδιάρθρωση του θεσμού της ΑΤΑ, ώστε να αποφευχθεί η κατάργησή της. Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης παραμένει και η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής για ένα έως δύο χρόνια.