Αποδέκτης όλο και περισσότερων θετικών μηνυμάτων σε σχέση με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, έως το 2016 γίνεται τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Νίκης θεωρούν πως η χορήγηση διετούς παράτασης στη χώρα μας για να επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός της οικονομίας από το βαθύ τούνελ της ύφεσης.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, η επιμήκυνση προσφέρει:

– Δυνατότητα επιμερισμού των μέτρων για την περικοπή δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ σε 4 έτη αντί των 2 ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις τους.
– Περιορισμό της ύφεσης. Χωρίς παράταση η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 και το 2014 και θα φτάσει αντίστοιχα το 2,5% και το 1,5%. Ωστόσο, με ισόποση κατανομή των περικοπών του πακέτου των 11,5 δις ευρώ από το 2013 έως το 2016, η ύφεση εκτιμάται σε 1,8% το 2013 και σε 0 το 2014.
– Περισσότερες πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, όπως ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3%.
– Σημαντική συμβολή στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Η παράμετρος αυτή αποτελεί για το ΔΝΤ αναγκαία συνθήκη ώστε να συνεχίσει να μετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί ακόμα και στις «σκληρές» έναντι της Ελλάδας ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι «ναι στην επιμήκυνση, αλλά χωρίς επιπλέον χρήματα». Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως υπάρχουν οι εξής πέντε επιλογές:

-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα ή και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου.

– «Κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να κουρευτούν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι που έχουν συγκεντρωθεί στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

– Μετακύλιση της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ έως το 2020.

– Έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, κατόπιν έγκρισης της τρόικας.

– Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κατά το ισπανικό μοντέλο.