Σημάδια μίας τάσης απόρριψης του ευρώ διαπιστώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, εκτιμώντας ότι αυξάνεται το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά μεταξύ πιστωτών και οφειλετών εντός της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ο Μόντι διαβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «κάνει ότι μπορεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Εάν εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες διάσωσης της ευρωζώνης, «θα σταλεί το λάθος μήνυμα και θα ξεκινήσουν οι υποθέσεις περί εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ», εκτιμά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος διαπιστώνει μία αγανάκτηση εκ μέρους των πολιτών στις βόρειες χώρες πιστωτές έναντι των βαριά χρεωμένων χωρών του Νότου, ωστόσο, σημειώνει ότι το πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, ενδεχομένως, να κατευνάσει τις ανησυχίες τους.

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον ESM, ο Μόντι αναφέρει ότι θα απομακρυνθεί έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για την έναρξη λειτουργίας του ESM.