Η Ισπανία θέλει να γνωρίζει τους όρους οι οποίοι θα της τεθούν προτού ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, επιμένοντας ότι τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να «τεθούν σε ισχύ γρήγορα».

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους, να τους αναλύσουμε και θα αποφασίσουμε», σημείωσε ο υπουργός από την Πάφο, στην Κύπρο, όπου έφτασε για να μετάσχει στην σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο για την απεριόριστη επαναγορά κρατικών ομολόγων διάρκειας ενός έως τριών ετών για τις χώρες της ευρωζώνης που θα το ζητήσουν, αλλά υπό αυστηρούς όρους, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Το γεγονός ότι ορισμένες δηλώσεις ξαναφέρνουν την ηρεμία δείχνει ότι αυτό είναι που θα έπρεπε να γίνει, αλλά έλλειπε το θάρρος και η πολιτική απόφαση», σημείωσε ο Μαργκάγιο.

«Τώρα πρέπει να ελπίζουμε στην υλοποίησή τους (των μέτρων αυτών) αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε.

Τις αποφάσεις αυτές, τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαιρέτισαν σήμερα οι αγορές και οδήγησαν σε μείωση των επιτοκίων των ισπανικών ομολόγων.