Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Περιστολή δημοσίων δαπανών, ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων και άλλες διατάξεις».

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου σημείωσε πως στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η συμβολή στην εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία.

Όπως τόνισε, για την έξοδο από την κρίση η Κυβέρνηση κινείται προς δύο κατευθύνσεις: Από τη μία επιδιώκει , με μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, να περιορίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε την κυκλική διάσταση του ελλείμματος και από την άλλη πλευρά στοχεύει με τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στο «ξερίζωμα» των πρακτικών της σπατάλης και στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης, να επιδράσει συρρικνωτικά και στη δεύτερη διάσταση του ελλείμματος, στο διαρθρωτικό έλλειμμα.

Όπως επεσήμανε το νομοσχέδιο κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:

-Η πρώτη αφορά τη βελτίωση των δημοσιονομικών ελέγχων νέου τύπου. Ειδικότερα, προωθούνται βελτιωτικές τροποποιήσεις στο ν. 3492/2006 που διαμόρφωσε το σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων, το οποίο, προσαρμοσμένο στις διεθνείς πρακτικές και τα ελεγκτικά πρότυπα, φιλοδοξεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξυγίανση των δομών και τη διαφάνεια της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

-Η δεύτερη αφορά τη μείωση, μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, της δημόσιας δαπάνης για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Καταργούνται από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Κυβέρνησης, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Προέδρου της Βουλής και όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, και εξισώνονται οι απολαβές τους με αυτές του Βουλευτή.

-Η τρίτη αφορά τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημοσίου τομέα για τη μίσθωση ακινήτων που στεγάζουν τις υπηρεσίες τους».