Για την εξοικονόμηση 11,5 δις. ευρώ, η Ελλάδα δρομολογεί την εφαρμογή της εφεδρείας σε 40.000 δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς ηγέτες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, που αποτελεί το μόνο τρόπο για να πεισθούν οι διεθνείς πιστωτές.
«Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μην παράγει σημαντικά και άμεσα έσοδα, αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Οι περικοπές των δαπανών στα υπουργεία, που ήδη έφθασαν στο ελάχιστο την τελευταία διετία της αναπροσαρμογής και η συγχώνευση κρατικών φορέων θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 4-5 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθουν από άλλο ένα γύρο μειώσεων στους μισθούς του δημοσίου, τις συντάξεις και τα επιδόματα, καθώς αποτελούν τα 2/3 των ετήσιων δαπανών της κυβέρνησης, ύψους 82 δις. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές τόκων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να απολύσει δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.