Αναμένεται αύξηση της εξάρτησης από τον ΟΠΕΚ

Λόγω της αναμενόμενης ανόδου της ζήτησης πετρελαίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:59
03/09/2010
Αναμένεται αύξηση της εξάρτησης από τον ΟΠΕΚ
loading

Θα ενταθεί η εξάρτηση από τον ΟΠΕΚ για τον εφοδιασμό πολλών εθνικών οικονομιών σε «μαύρο χρυσό» τα πέντε-δέκα χρόνια που έρχονται, αφού η παραγωγή στα πετρελαιοπαραγωγά κράτη μη μέλη της 12μελούς κοινοπραξίας θα μειωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας στο Νέο Δελχί.

Η ίδια πηγή, που θεωρείται αυθεντία από τους αναλυτές στα ζητήματα της πετρελαϊκής αγοράς, επισήμανε εξάλλου ότι ναι μεν μεταβατικά θα αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ (Ρωσία, ΗΠΑ,Κίνα), όμως αυτή θα βαίνει από ποσοτικής άποψης μειούμενη.

«Άρα, τα ερχόμενα χρόνια, η εξάρτηση πολλών εθνικών οικονομιών από τον ΟΠΕΚ θα εντείνεται, όσο κι αν στον ΟΟΣΑ υπάρχουν ανά κράτος μέλος του αποθέματα ίσα με 99 ημερών άνετη κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι στον ΟΠΕΚ συγκαταλέγονται η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, κράτη που μόνα τους εγγυώνται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ κρίνει ότι από φέτος κιόλας αυξάνεται η ημερησία ζήτηση του προϊόντος, φθάνοντας στα 86,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένη κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει