Η οικονομική κρίση αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ως απόρροια της κρίσης στη Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φιλιπ Γκόρντον.

Αναλυτικότερα, ο κ.Αβραμόπουλος υπογράμμισε στον συνομιλητή του την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις για την υπέρβαση της κρίσης, ενώ ο κ. Γκόρντον (που μετέφερε στον Έλληνα υπουργό την επιθυμία της Χίλαρι Κλίντον να συναντηθούν σύντομα) διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη χώρα, ως βασικό συστατικό της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, ενώ υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη βούλησή της να προχωρήσει στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της.

Ο κ.Αβραμόπουλος συζήτησε ακόμη με τον Αμερικανό συνομιλητή του την πορεία των ελληνοτουρκικών, το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στο Κυπριακό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και των τουρκικών απειλών προς τη Λευκωσία, ως προς το θέμα της εκμετάλλευσης των ΑΟΖ, αλλά και τις βαλκανικές εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ.Αβραμόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά έναν αξιόπιστο συνομιλητή προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, την επίλυση του οποίου η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια.