Το κρίσιμο θέμα της αυτόματης τιμαριθμητικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) συζήτησαν σήμερα οι τεχνοκράτες της Τρόικας και με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα της ΑΤΑ και προειδοποίησαν ότι θα προκληθεί εργατική αναταραχή, αν δεν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος. Οι ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος είπαν ότι η Τρόικα ζητεί περικοπές σε όλο το φάσμα των δημοσίων οικονομικών. Συνέστησαν, ωστόσο, υπομονή έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και οριστικοποιηθούν οι όροι του μνημονίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις περικοπές που αξιώνει η τρόικα, περιλαμβάνονται ο 13ος μισθός για τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλα ωφελήματα.

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις διαβλέπουν καθυστέρηση στη συνομολόγηση μνημονίου, λόγω μεγάλου προβληματισμού της Τρόικας για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ) Μιχάλης Πήλικος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, σημείωσε ότι μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να διερευνηθεί καλύτερα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ.Πήλικο, οι τεχνοκράτες της τρόικας εστίασαν επίσης τα ερωτήματα τους στο θέμα της ΑΤΑ, των συντάξεων, τους ημικρατικούς οργανισμούς και γενικότερα σε θέματα που άπτονται του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο κ. Πηλίκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν αποκοπεί εντελώς η ΑΤΑ, οι κυπριακές επιχειρήσεις θα ανακτήσουν σιγά – σιγά την ανταγωνιστικότητα τους, θα πουλούν περισσότερα προϊόντα με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέα εργατικά χέρια».

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός, ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, πριν προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίησή του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πηλείδης είπε ότι «κάθε καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας και οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν χρηματοδότηση».

Οι τεχνοκράτες της τρόικας, είπε, «μας προέτρεψαν να πάμε διακοπές λέγοντας μας ότι κι αυτοί θα είναι με άδεια».

Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένονται από την τρόικα, ο κ. Πηλείδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αφορούν στο δημόσιο τομέα, διότι ο ιδιωτικός τομέας, όπως είπε, «ήδη υποφέρει πάρα πολύ». Οι μισθοί είναι χαμηλοί και πολλές επιχειρήσεις δεν παρέχουν ΑΤΑ, σημείωσε. «Άρα μιλούμε για τους υψηλόμισθους του δημόσιου τομέα με τα υπέρμετρα ωφελήματα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.