Συστάσεις για άμεση θεσμοθέτηση ανώτατων ορίων δαπανών και περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση της Διεύθυνσης που προΐσταται ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αναφέρει πως εξακολουθούν να είναι υψηλές και να ανέρχονται σε περίπου 6,3 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά δεν είναι επικαιροποιημένα καθώς ήδη οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Πάντως για το θέμα η ΕΕ αναφέρει πως τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί ο έλεγχος επί των δαπανών προκειμένου να μειωθεί το οφειλόμενο ποσό των καθυστερούμενων χρεών και να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων οφειλών.

Η Επιτροπή αναφέρει πως μερική πρόοδος έχει παρατηρηθεί στο σκέλος της επιβολής ανώτατων ορίων δαπανών στον ελληνικό Προϋπολογισμό, όπου ζητεί πρόσθετες παρεμβάσεις, ενώ εστιάζει στην ανάγκη εισαγωγής ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, όπου διαπιστώνει αδυναμίες κυρίως στην παρακολούθηση των εξόδων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ΕΕ δίνει βάρος στην επισκόπηση δαπανών που διενεργεί την τρέχουσα περίοδο η Κυβέρνηση και από την οποία επιδιώκονται στοχευμένες μειώσεις στις δαπάνες για τις συντάξεις, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις αμυντικές δαπάνες και στην αναδιάρθρωση της δημοσίας διοίκησης.