Τα «λουκέτα» και τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Πότε επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:01
25/07/2018
Τα «λουκέτα» και τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
5
loading

Οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν κάνει απόβαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές και ελέγχουν καταστήματα, ταβέρνες, μπαρ, beach bar και μοιράζουν λουκέτα και πρόστιμα σε όσους εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις.

Συνήθως τα «λουκέτα» είναι 48ωρα αλλά μπορούν να φθάσουν έως και έναν μήνα στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα σε ιατρεία, κλινικές γηροκομεία. Εκεί οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000 – 5.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι φοροελεγκτές μπορούν να κλείσουν το κατάστημα ή την επιχείρηση:

- Αμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

- Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α; διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

- Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Παρεμπόδιση ελέγχου

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες,

Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης, από το χρόνο διαπίστωσης μέχρι το χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεση τους, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.

Ως συνδεόμενα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι, οι γονείς, τα παιδιά και οι συνδεόμενοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα της επιχείρησης στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις.

Γιατροί, δικηγόροι, γηροκομεία

Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:

α) από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως δύο 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα,

β) από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Μαριαννας

  Στη Πολωνία παράδειγμα αν πιάσουν κάποιον επαγγελματία να μη δώσω απόδειξη του δίνουν πρόστιμο κ προειδοποίηση, ΑΛΛΑ αν τον ξαναπιάσουν του περνούν την άδεια κ δε μπορεί να ξανά κάνει το ίδιο επάγγελμα ΠΟΤΕ ξανά

 2. avatar Τριχες κατασρες

  Αμα δεν εχει κινητρα ο πελατης να παρει αποδειξη δεν προκειται να γινει τιποτα.
  1. Πανω απο ολα, φορολογειστε το καθαρο εισοδημα (εσοδα-εξοδα) με αυξημενο συντελεστη ωστε να μην συμφερουν οι αγορες χωρις παραστατικο. Αμα πληρωνεις 30-35% φορο για το καθαρο εισοδημα δεν σε συμφερει να τα δωσεις μαυρα ουτε τον επιχειρηματια των συμφερει να σου κανει εκπτωση μεγαλυτερη απο 30-35%.
  2. Καντε υποχρεωτικά ηλεκτρονικές ΟΛΕΣ τις συναλλαγες και προμηθειες των επιχειρησεων με αυτόματο (μηνιαιο) υπολογισμό της φορολογίας με βαση την κινηση των προμηθειων-πωλησεων.
  3. Ελαχιστη και μεγιστη τιμη στην παροχη υπηρεσιων. Δεν λυνει το προβλημα αλλα ολα μαυρα δεν γινεται να ειναι πλεον.
  3. Καντε ολες τις αγορες με υποχρεωτικη δηλωση ΑΦΜ ή ΑΔΤ ωστε να διασταρωνονται οι κινησεις των λογαριασμων ευκολοτερα (ποιος πηρε τι, απο ποιον και ποσο).
  Αλλα σιγα μην γινει τιποτα. Ολα ως ψηφοι μετρανε.

 3. avatar LALAKIS MAKRYKOSTAS

  Στην περίπτωση παρεμπόδισης ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κλπ, θα πρέπει καταρχάς ο αρνούμενος τον έλεγχο να διώκεται ποινικά αυτεπάγγελτα. Όσο δε για το λουκέτο, πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα μήνα. Γενικά οι ποινές είναι πολύ μικρές, και τα πρόστιμα οι παραβάτες είναι πρόθυμοι να τα πληρώσουν αφού τα οικονομικά οφέλη τους από τις παρανομίες είναι πολλαπλάσια και φυσικά θα τις επαναλάβουν.......

 4. avatar Τρίχες ….

  Άμα είσαι κανένα Ναμος και λοιπά κέντρα ανθρώπων της νύχτας μπορεί στο τσακίρ κέφι να κάνουν και προπόνηση οι μπράβοι σου...

 5. avatar παπατζας

  Να πανε και στις λαικες αγορες που δεν κοβουνε αποδειξεις και κλαιγονται κιολας οτι δεν εχουνε λεφτα. Τα κερατα τους βγαζουνε και μετα εμεις καλουμαστε να δηλωσουμε γιατι δεν αγοραζουμε με καρτες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει