Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, όμως, οι πρόοδοι που σημειώθηκαν δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη στα στατιστικά στοιχεία, επισήμανε ο Έλληνας οικονομολόγος, Γιάννης Κατσουλάκος, στην εισήγησή του σε εκδήλωση τού «Οικονομικού Φόρουμ» στη Βιέννη, προσθέτοντας πως «μέσα σε δύο έως τρία χρόνια» θα είναι εμφανής η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Σημειώνοντας, πως πρακτικά όλοι οι οικονομολόγοι θεωρούν ως αναπόφευκτες τις πραγματικές μειώσεις των μισθών κατά 30% – 40%, παρατήρησε ότι στους εξαρτώμενους από το κράτος μισθούς, έχουν επέλθει μειώσεις τους σε αυτό το ποσοστό, όμως οι πολιτικοί στην Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβουν πως «μεταρρυθμίσεις και πολιτική λιτότητας, δεν είναι το ίδιο» και πως δεν μπορεί να υπάρξουν λύσεις χωρίς συναίνεση.

Ο κ. Κατσουλάκος τόνισε πως τοποθετείται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πως ένα νέο ξεκίνημα με ένα εθνικό νόμισμα δεν αποτελεί λύση, ενώ επισήμανε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας προέκυψαν στα μέσα τής προηγούμενης δεκαετίας, με τη διόγκωση τού κρατικού μηχανισμού και τη μαζική μείωση της ανταγωνιστικότητας.