Προχωρά ο δανεισμός του κυπριακού δημοσίου από εταιρείες της χώρας. Συγκεκριμένα η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, δηλαδή η εταιρεία Cyta αποφάσισε να δανείσει στο δημόσιο 101 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ψηφοφορία που έγινε υπήρχαν οκτώ παρόντα μέλη από τα οποία τα εφτά ψήφισαν υπέρ και το ένα εναντίον. Επίσης αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι δεν θα πειραχθεί το ταμείο συντάξεων.

Σύμφωνα με το sigmalive.com η δανειοδότηση θα έχει τη μορφή χρεογράφου το οποίο θα εισαχθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στο ΧΑΚ υπό τη μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης και το οποίο θα είναι ληξιπρόθεσμο σε τρεις μήνες.

Οι όροι με τους οποίους θα παρασχεθεί το δάνειο θα είναι τέτοιοι που να καλύπτουν τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες απώλειες που θα έχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί σε ό,τι έχει να κάνει με την αποδέσμευση των χρημάτων.

Από την πλευρά της, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού ενέκρινε ομόφωνα αργά το απόγευμα τη διάθεση του αποθεματικού της, ύψους 24 εκ ευρώ, το ποσό δηλαδή που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΔΣ της Αρχής Λιμένων θα συνέλθει την ερχόμενη Τέταρτη στις 11 το πρωί, και σύμφωνα με πληροφορίες θ’ αποφασίσει, από τη στιγμή που υπάρχει και η ευχέρεια να δώσει 50 εκ. ευρώ.

Άλλωστε, αυτό είναι και το ποσό που ζήτησε το κράτος. Να επισημάνουμε ότι η Αρχή έχει ήδη αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα ύψους 50 εκατομμυρίων.