Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα για τις αποτυχίες του δημοσιονομικού συστήματος και ότι η δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν ως σταθεροποιητικοί παράγοντες είναι περιορισμένη.

«Η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να παρεμβαίνουν είναι προφανώς περιορισμένη», δήλωσε ο Νουαγιέ μιλώντας σε ένα συνέδριο στη νότια Γαλλία.

Οι κεντρικές τράπεζες «μπορούν να διορθώνουν προσωρινά προβλήματα των αγορών σε καταστάσεις έλλειψης ρευστότητας που προκαλείται από αβεβαιότητα», είπε. Ωστόσο «δεν μπορούν να είναι ένα μόνιμο υποκατάστατο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες», πρόσθεσε.

Ο Νουαγιέ σημείωσε επίσης ότι τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια, μολονότι βοηθούν τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε περιόδους κρίσης, ενθαρρύνουν ταυτόχρονα «τη δημιουργία οικονομικής φούσκας και την εμφάνιση μακροπρόθεσμων κινδύνων για τους επενδυτές».