Στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες (62,33 δισ. ευρώ), προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 0,5%.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Βρετανίας προχώρησε σήμερα στην αγορά κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 50 δισ. στερλινών, τροφοδοτώντας το τραπεζικό σύστημα της χώρας με πολύτιμη ρευστότητα και ανεβάζοντας τη συνολική αξία του προγράμματος σε 375 δισ. στερλίνες.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την παροχή ρευστότητας στην οικονομία για την έξοδό της από την ύφεση. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τραπέζης, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδοτικών πράξεων της ΤτΑ θα παραμείνει στο επίπεδο του 0,5%, όπου διαμορφώνεται από το Μάρτιο του 2009.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης από τα τέλη του προηγουμένου έτους ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίπεδο του 2,8%, γεγονός που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα της χώρας κινήσεις περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αυτή στην οποία προχώρησε σήμερα, σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές.