Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ έκανε η Μαριέττα Γιαννάκου, με αφορμή τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών χωρών της ευρωζώνης απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης.

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για την κρίση χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οφείλουν να ισχύσουν με όρους απόλυτης ισοτιμίας σε κάθε χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Αυτό ήταν το μήνυμα της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.

Στην παρέμβαση της η κα. Γιαννάκου επεσήμανε ότι παρά την κριτική που μπορεί να ασκεί το ΕΚ, ζητώντας ορθώς, μεγαλύτερα βήματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Kορυφής ήταν αδιαμφισβήτητα πολύ θετικές. Αναφερόμενη στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τρόπους και μορφές ανάπτυξης, ούτως ώστε να μην έχουμε τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα που είχαμε με τις κατευθυντήριες γραμμές της Λισαβόνας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, τόνισε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν για την Ισπανία και την Ιταλία, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα απάλλασσε το ελληνικό κράτος από ένα χρέος περίπου 50 δις ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν και δίκαιη και ορθή, εφόσον η χώρα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα. Γιαννάκου εστίασε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην επίλυση του προβλήματος ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η ενισχυμένη συνεργασία των κρατών μελών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποτελεί πάγιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνδυασμό και με τους ιδίους πόρους της Ένωσης θα μπορούσε να επιφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».